1. yle.fi
  2. Uutiset

Potilastietoja Kemijärvellä urkkinut ex-toimistosihteeri joutuu maksamaan kuluja ja korvauksia yli 40 000 euroa

Osa urkinnan uhreista vaati korvauksia myös Kemijärven kaupungilta rekisterinpitäjänä, ja kaupunki joutui myös maksumieheksi.

Henkilökohtaisten tietojen urkinta
Tietokoneen hiiri hiirimatolla.
Yle / Marika Matalamäki

Kemijärven kaupungin entinen työntekijä on tuomittu Lapin käräjäoikeudessa maksamaan mittavat korvaukset potilastietojen urkkimisesta.

Toimistosihteerinä työskennellyt yli 60-vuotias nainen oli katsellut ainakin 150 asiakkaan potilastietoja ilman työhön liittyvää syytä. Teot tapahtuivat vuosina 2010-2012. Nainen oli työskennellyt kaupungin kotihoidon toimistosihteerinä, mutta irtisanoutui tapauksen tultua ilmi.

Nainen tuomittiin 30 päiväsakkoon, yhteensä 510 euroa, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta. Hänet tuomittiin maksamaan oikeudenkäyntikuluja yli 32 000 euroa, summasta kolmasosa on hänen omalle asianajajalleen.

Lisäksi naisen on maksettava kärsimyksestä korvauksia urkinnan kohteille yli 11 000 euroa.

Tiesi rekisterin säännöt

Potilastietojärjestelmä Pegasoksesta oli järjestetty koulutusta kaupungin työntekijöille ja järjestelmästä oli laadittu ohjeistus. Tuomittu oli allekirjoittanut salassapito- ja käyttäjäsitoumuksen, ja hän on tiennyt ettei työhön liittymättömien potilastietojen katselu ole luvallista.

Oikeuden mukaan siitä ei löytynyt todisteita, että nainen olisi kertonut potilastietojärjestelmän tietoja ulkopuolisille.

Oikeus katsoi, että Kemijärven kaupunki on potilasrekisterin pitäjänä velvollinen maksamaan asianomistajille korvauksia ja kuluja yhteisvastuullisesti naisen kanssa. Kaupungin maksettavaksi tuli reilut 16 000 euroa.

Asianomistajia jutussa oli noin 150. Kaikkien osalta ei ollut näyttöä potilastietojen käsittelystä ja vaatimukset hylättiin.

Asianomistajien korvausvaatimukset vaihtelivat noin 800-5 000 euroon. Oikeuden tuomitsemat korvaukset vaihtelivat 400-800 euron välillä.

Lue seuraavaksi