Paltamoon miljardi-investointi? Biotuotetehdas työllistäisi jopa tuhat ihmistä

Kajaanilaisyritys KaiCell Fibers haluaa rakentaa uuden biotuotetehtaansa Paltamoon. Tehtaalla olisi epäsuorasti jopa 1 000 henkilön työllistävä vaikutus.

teollisuus
Halipuu-metsää Kittilän Veitservasassa.
Kainuun biotuotehtaalla käytettäisiin lähialueen puuta. Maija-Liisa Juntti / Yle

KaiCell Fibers on vahvistanut Paltamon valinnan biotuotetehtaan rakennuspaikaksi. KaiCell Fibersin hallituksen jäsen Jukka Kantola kertoo, että arvion mukaan kyseessä olisi jopa miljardi-investointi. Tehdasaluetta varten on varattu lähes 200 hehtaarin alue.

Vaihtoehtoina olivat myös Kajaani ja Suomussalmi, mutta Paltamo valittiin parhaaksi paikaksi muun muassa hyvien liikenneyhteyksien takia.

– Tässä oli reilu kisa kolmen paikkakunnan kesken. Yhtä yksittäistä tekijää ei ollut, mutta valinnassa vaikuttivat infra ja alue, jotka Paltamo pystyy tarjoamaan, kertoo Kantola.

Seuraavaksi hanke etenee tarkempiin teknistaloudellisiin selvityksiin. Tehtaalle tarvitaan myös ympäristölupa. KaiCell Fibersin tavoitteena on tehdä investointipäätös vuoden 2018 loppuun mennessä, jonka jälkeen alkaisi rakentaminen, joka kestäisi kaksi vuotta. Kantolan mukana aikaisintaan tehdas olisi käynnissä vuosien 2020–2021 aikana.

Kantolan mukaan tehdasalueen työllistävä vaikutus olisi suoraan 200–250 henkeä ja epäsuorasti yli 1 000 henkeä. Pari vuotta kestävä rakennusvaihe työllistäisi parhaimmillaan 1 500–2 000 henkeä.

Kainuun biotuotetehtaalla aiotaan käyttää kainuulaista puuta. Julkisuuteen ei ole vielä kerrottu, mitä tuotteita tehdas valmistaisi.

KaiCell Fibers Oy perustettiin helmikuussa biojalostamolaitoksen rakentamiseksi Kainuuseen. Yhtiön omistaa Kainuun liitto ja NC Capital Partners Oy.