1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uuden Musiikin Kilpailu

Ysäribuumi, kansainvälisiä raateja ja suuret finaalibileet – 10 kysymystä ja vastausta Uuden musiikin kilpailusta

Uuden musiikin kilpailu jättää tänä vuonna esikarsinnat kokonaan väliin. Suomen euroviisuehdokas valitaan yhdessä näyttävässä finaalishowssa. UMK-tuottaja Anssi Autio kertoo, miten homma toimii ja mistä muutokset johtuvat.

1. Karsinnoista on luovuttu kokonaan. Miksi?

Alkukarsinnoista luovuttiin, koska kaikki paukut haluttiin laittaa yhteen, mahdollisimman näyttävään show'hun. Espoon Metro Areenalla 28.1.2017 järjestettävä finaalitapahtuma on massiivinen verrattuna aiempiin. Tunnelma on ihan toista luokkaa, kun on iso areena, tupa täynnä ja tapahtumaa järjestämässä kovan tason osaajat Live Nationista alkaen.

Esitykset ovat entistä näyttävämpiä, sillä ne on suunniteltu suurelle lavalle. Esitys myös vastaa paremmin sitä, mitä Euroviisuissa aikanaan nähdään, kun mittasuhteet ovat riittävät.

2. Miksi suomalaiset raadit on korvattu kansainvälisillä raadeilla?

Uuden musiikin kilpailun voittaja ratkeaa jälleen siten, että puolet pisteistä tulee katsojien äänistä ja puolet raatien antamista pisteistä. Viime vuoden kotimaiset raadit on nyt vaihdettu kymmeneen eurooppalaiseen.

Syy on se, että kyllä se kiinnostaa, mitä "ne" meistä ajattelevat. Raadit antavat äänensä suorassa lähetyksessä. Raatien kokoonpanoja ei paljasteta. Niissä on mukana musiikin ja median ammattilaisia, mutta myös niin sanotusti sattumanvaraisia kansalaisia.

3. Miksi yleisö pääsee äänestämään vain kymmenen esiintyjän joukosta?

Viime vuosien kokemusten perusteella vaikutti siltä, että kymmenen on optimaalinen osallistujamäärä. Todella kovat viisufanit tietysti toivoisivat, että ehdokkaita olisi vaikka neljäkymmentä. Kymmenen on kuitenkin selkeä joukko, jonka suuri yleisö voi hahmottaa. Kappaleisiin ja esittäjiin on helpompaa perehtyä kunnolla.

4. Miten suosikkiaan voi äänestää?

Äänestys käynnistyy uudenvuodenaattona samalla, kun televisiossa näytetään UMK-esikatselu. Äänestää voi Yle-tunnuksilla. Ennakkoäänestys päättyy finaalia edeltävänä päivänä. Suoran finaalilähetyksen aikana 28.1.2017 äänestäminen on mahdollista puhelimella tai tekstiviestillä.

UMK17:n juontaja Krista Siegfrieds ja kommentaattori Mikko Silvennoinen. Kuva: Jyrki Valkama/YLE Kuvapalvelu

5. Vime vuoden kisaa arvosteltiin sekavasta pistelaskusta. Onko asia korjattu?

Edellisellä kerralla enemmän yleisöääniä saanut Saara Aalto hävisi raatien parhaaksi rankkaamalle Sandhjalle. Ihmiset olivat ymmällään siitä, miten yleisön äänet muutettiin pisteiksi. Pisteiden lasku ei ollut se varsinainen ongelma. Kyse oli siitä, että tapa, jolla pisteet annettiin televisiossa ei ollut riittävän selkeä. Nyt asia on korjattu.

6. Miten kisatunnelmaan voi virittäytyä etukäteen?

Verkossa tapahtuu koko ajan. Meillä on erilaisia etko-ohjelmia sekä netissä että televisiossa. UMK17 näkyy myös uusilla somealustoilla Snapchatistä lähtien. Paras tapa pysyä kärryillä on seurata sivustoa yle.fi/aihe/umk, ja tunnistetta #umk17 sosiaalisessa mediassa.

7. Millaista musiikkia UMK:hon tänä vuonna tarjottiin?

Ysäri on nyt todella suosittua. Totuttuun tapaan mukana oli myös runsaasti naispuolisia laulaja-lauluntekijöitä. Eniten yllätti voimakas kasvu ulkomaisten tarjokkaiden määrässä. Se tuskin johtuu esimerkiksi siitä, että samalla kappaleella yritettäisiin useisiin kilpailuihin. Se on osallistujilta säännöissä kielletty ja siitä jää kiinni. Ehkä muiden maiden kilpailut ovat vain huonompia?

8. Miksi finalisteista niin moni on tuttu Idolsista tai Voice of Finlandista?

Heitä on joukossa paljon, sillä he ovat osoittaneet laulajantaitonsa. Biisintekijät etsivät usein kappaleilleen sopivia esittäjiä juuri tämäntyyppisistä kilpailuista.

9. Miten finalistit valittiin?

Uuden musiikin kilpailuun lähetettiin yli neljäsataa demoa, joista esivalittiin runsaat sata. Ne lähetetettiin arvioitavaksi erilaisille musiikin ammattilaisille kuten musiikkipäälliköille ja tuottajille. Mukana työssä oli myös UMK-tiimiläisiä.

Prosessi oli todella pitkä. Kolmenkymmenen kärkeen päätynyttä joukkoa haastateltiin ja laulatettiin livenä. Lopullisessa valinnassa otettiin huomioon se, että mukana on monia musiikkityylejä ja erilaisia esityksiä. UMK on koko kansan show.

10. Muuttuuko UMK taas ensi vuonna?

Suurempi show on koko ajan tavoitteena, vähän Ruotsin Melodifestivalenin tapaan. Siellähän valintaan liittyy kiertue. Ehkä meilläkin voi olla tulevaisuudessa useampia näyttäviä tapahtumia. Konseptiin on tullut vuosi vuodelta muutoksia ja UMK on kehittynyt koko ajan.