Tutkija: Kahdenväliset sopimukset lisääntyvät, jos USA jättää Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija arvioi, että Kiina voi pyrkiä Tyynenmeren alueen talouden johtajaksi, jos Yhdysvallat vetäytyy vapaakauppasopimuksesta.

vapaakauppa
Hanjin California konttialus.
Dan Himbrechts / EPA

Yhdysvallat ja muut Tyynenmeren valtiot yrittävät jatkossa solmia kahdenvälisiä kauppasopimuksia, jos Tyynenmeren vapaakauppasopimus TPP kaatuu, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Bart Gaens.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump ilmoitti maanantaina, että hän aikoo ensimmäisenä työpäivänään aloittaa Yhdysvaltojen vetäytymisen Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta.

Trump pitää TPP-sopimusta haitallisena Yhdysvaltojen omalle teollisuudelle ja amerikkalaisille työntekijöille.

Tyynenmeren vapaakauppasopimukseen kuuluu 12 Aasian ja Tyynenmeren alueen maata. Mukana on esimerkiksi Yhdysvallat ja Japani. Kiina ei ole mukana sopimuksessa.

Kiinalle mahdollisuus nousta johtoon

Gaens arvioi, että jos TPP-sopimus kaatuu, niin Yhdysvallat menettää johtoasemansa Tyynenmeren alueen taloudessa.

Tutkijan mukaan Yhdysvaltojen lähteminen vapaakauppasopimuksesta tarjoaisi Kiinalle mahdollisuuden esittää itsensä Tyynenmeren alueen johtavana talousmahtina.

– Uskon, että Kiina aikoo hyödyntää tilaisuutensa nousta alueen kaupan ja talouden johtajaksi sekä näyttää, että se pitää kiinni tekemistään sitoumuksista toisin kuin Yhdysvallat.

Kiinalla ehdotus vapaakauppasopimukseksi

Kiinalla on jo oma kilpaileva ehdotuksensa laajaksi Aasian ja Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimukseksi. Se tunnetaan nimellä Regional Comprehensive Economic Partnership eli RCEP.

Siihen kuuluisi 16 valtiota. Mukana olisivat Kiina, Intia sekä useita Kaakkois-Aasian ja Tyynenmeren alueen maita. Yhdysvallat ei ole mukana RCEP-sopimuksessa.

Gaens arvioi, että Kiina tulee nyt yrittämään kovasti, että RCEP-sopimus ratifioidaan mukana olevien maiden kesken.

Tutkija katsoo, että Yhdysvaltojen vetäytymisellä Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta olisi myös vahva symbolinen merkitys kansainvälisessä poliitiikassa.

Hänen mukaansa esimerkiksi maailman kolmanneksi suurin talous Japani tuntee itsensä nyt hylätyksi, mikä voi johtaa Yhdysvaltoihin kohdistuvan luottamuksen vähenemiseen.