"Menen keppieni kanssa kuuntelemaan musiikkia, ja joka solu elää" – lähipiiri ja harrastukset suurin apu yksinäisyyteen

Ylen A2-illan kyselyssä joka neljäs koki saaneensa apua yksinäisyyteen.

Harrastukset ja musiikkitapahtumat palvelutalolla ovat helpottaneet Pirkko Helakorven yksinäisyyttä. Kuva: Ville Airaksinen / Yle

Pirkko Helakorven sisar kuoli viitisen vuotta sitten. Läheisiä ihmisiä muutti pois Etelä-Suomesta, ja omat terveysongelmat ja kivut vaikeuttivat elämää. Hän huomasi olevansa todella yksinäinen.

– Kun olin ollut hirveän tiivisti heidän kanssaan, yhtäkkiä tuli aukko. Tekemistä ei ollutkaan. Jäi vain sellainen tyhjyys, Pirkko Helakorpi kuvailee.

Nyt Pirkko Helakorpi on löytänyt uusia ihmisiä ympärilleen.

– Sitten nousi se sisu, että eihän sitä tähän jäädä. Kun ovesta lähtee ulos, maailma on avoin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Apua eniten ystäviltä, perheeltä ja harrastuksista

Ylen A2-illan Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan yksinäisyyteen oli saatu eniten apua ystäviltä, perheeltä ja sukulaisilta. Myös harrastuspiirit olivat auttaneet monia. Näiden jälkeen tulivat julkisista palveluista, työkavereilta ja järjestöistä saatu apu.

– Jos sinulla on hyvät suhteet lähipiiriisi ja koet, että sinut kuullaan ja nähdään siellä omana itsenäsi, niin varmasti yksinäisyyden tunne lievittyy kun olet yhteydessä lähipiiriin, tutkija Hanna Falk HelsinkiMissiosta sanoo.

Järjestöt tarjoavat apua esimerkiksi silloin, kun läheisten apua ei ole tarjolla tai harrastuksiin lähteminen tuntuu vaikealta.

– Ystävätoiminta tai lapsiperheiden mentoritoiminta, jossa ihminen antaa ihmiselle läsnäoloa ihan tasaverataisena yksilönä, on todella paljon vähentänyt yksinäisyyttä, Hanna Falk sanoo.

Kyselyssä joka neljäs yksinäisyyttä kokenut kertoi saaneensa apua. Jos yksinäisyys on hyvin pysyvää ja määrittää identiteettiä, myös ammattiapu voi olla tarpeen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Some vähensi hiukan yksinäisyyttä

Ylen kyselyssä sosiaalisen median käyttäjistä viidennes ajatteli, että some vähensi yksinäisyyttä. Pieni osa koki sen kuitenkin jopa lisäävän yksinäisyyden tunnetta.

– Jos koet, että saat vertaisuutta lähipiirisi ihmisiltä, mutta he sattuvat ehkä olemaan kauempana, on tosi hyvä pitää yhteyttä esimerkiksi Facebookissa. Siellä saat kohtaamista. Mutta jos sinulla onkin tunne, että minun juttuni ovat erilaisia, sosiaalisen median päivittäminen ja muiden kuulumisista lukeminen saattaa vain lisätä tunnetta, että menee erityisen huonosti. Se on tietenkin mielikuva, Hanna Falk sanoo.

Joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä joskus. Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari Tampereen yliopistosta painottaa, että yksinäisyys on koettu tunne.

– Jos ihminen kokee, että hänen odotuksensa ja elämäntilanteensa eivät sovi yhteen, yksinäisyyden kokemus voi olla hyvinkin vahva, vaikka ihmisiä olisikin paljon ympärillä ja ihminen olisi sosiaalisesti aktiivinen.

Kuva: Ville Airaksinen / Yle

"Hänestä en päästä irti"

Pirkko Helakorpi on saanut yksinäisyyteensä apua varsinkin HelsinkiMissiosta. Järjestön vapaaehtoisesta on tullut tärkeä ystävä.

– Olen sanonut, että hänestä en päästä irti. Eikä hän kuulemma haluakaan, Helakorpi nauraa.

Ystävä kävi katsomassa häntä myös kuntoutuskeskuksessa, missä hän viime viikot toipui leikkauksesta.

– Hän järjesti synttärini ihanasti siellä. Toi kotoa lasit, servietit ja ihanat leivokset.

Heti kun Pirkko Helakorven terveys taas sallii, hän lähtee palvelutalon tapahtumiin. Kurssit, kahvittelu ja laulutapahtumat karkottavat yksinäisyyden tunteet. Hän käy jopa tansseissa, vaikka ei itse voikaan lähteä lattialle pyörähtelemään.

– Menen keppieni kanssa kuuntelemaan musiikkia, ja joka solu elää.

A2 Yksinäisyys-ilta Yle TV2 keskiviikkona 23.11. klo 21.30 #a2ilta