Marmoria ja rahaholveja – Mikkelissä selvitetään vanhan Suomen Pankin talon suojeluarvoja

Alustava arvio ratkaisee, selvitetäänkö 1960-luvulla alun perin pankin haarakonttoriksi rakennetun talon suojelutarvetta edelleen.

Kotimaa
Suomen Pankin entinen haarakonttori marraskuisessa Mikkelissä
Suomen Pankin entinen haarakonttori on vielä muutaman kuukauden ajan puolustusvoimien käytössä.Vilma Ruokoski / Yle

Mikkelissä pohditaan keskustassa Vilhonkadun kulmassa sijaitsevan entisen Suomen Pankin talon suojeluarvoja. Kaupunki teettää rakennuksesta lähikuukausina alustavan arvion.

– Se on ikään kuin ensimmäinen dokumentti siitä, mihin suuntaan kaupungin pitäisi ryhtyä, sanoo Mikkelin kaupungin kaavoituspäällikkö Ilkka Tarkkanen.

Arvion perusteella siis päätetään, aiotaanko rakennuksen kulttuurihistoriallisia arvoja edelleen selvittää. Tarkkanen kertoo, että arviosta saadaan tuloksia muutaman kuukauden kuluessa.

Asiakaspalvelumme toimii vanhassa pankin tiskissä.

Jyrki Niukkanen

Mikkelin keskustassa sijaitseva talo on rakennettu 1960-luvulla pankkikäyttöön. Sisätiloissa on edelleen panssarilasisia ovia, ja rakentamisessa on käytetty graniittia ja marmoria.

Puolustusvoimien Etelä-Savon aluetoimiston asiakaspalvelu Mikkelissä
Puolustusvoimien Etelä-Savon aluetoimiston asiakaspalvelu on vanha Suomen Pankin palvelutiski 1960-luvulta.Vilma Ruokoski / Yle

Rakennus on ollut puolustusvoimien käytössä vuodesta 1997 lähtien. Etelä-Savon aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Jyrki Niukkanen arvioi tilojen olevan pääpiirteittäin alkuperäisessä ulkomuodossaan.

– Asiakaspalvelumme toimii vanhassa pankin tiskissä, Niukkanen kertoo.

Tiloja on muutettu toimistokäyttöön, ja myös pankin entiset holvit on muutettu toimistotiloiksi.

Puolustusvoimat muuttaa

Puolustusvoimat on muuttamassa Linnakkeeksi nimeämästään talosta viimeistään ensi vuoden alkupuolella Karkialammen varuskunta-alueelle. Jatkossa varuskunnan, asevelvollisten ja muiden sidosryhmien asiakaspalvelu on samassa paikassa Karkialammella.

– Tulevat tilat ovat meille erittäin hyvät, tarkoitukseen sopivat ja modernit, everstiluutnantti Jyrki Niukkanen sanoo.

Entisen Suomen Pankin rakennuksen omistaa valtion Senaatti-kiinteistöt. Senaatti ei halua kommentoida rakennuksen tulevaa käyttöä, ja vetoaa puolustusvoimien voimassaolevaan vuokrasopimukseen.