Käsidesiä käytetään liian niukasti ja vähän aikaa sairaaloissa

Käsien desifiointi ei ole riittävää sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Puutteita on sekä potilailla, vierailijoilla ja paikoin myös henkilökunnalla. Käsidesiä käytetään useimmiten liian vähän eivätkä kaikki bakteerit eivät ehdi tuhoutua.

terveys
Käsidesiä pitää hieroa käsiin puoli minuuttia.
Käsidesiä pitää hieroa käsiin puoli minuuttia.Arvo Vuorela / Yle

Hygieniahoitaja Tiina Tiitinen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä muistuttaa, että desinfiointiin on varattava riittävästi sekä ainetta että aikaa. Pelkkä sormien päiden kastelu ei riitä. Käsihuuhteen oikeaoppinen käyttö katkaisee tehokkaasti mikrobien tartuntatien.

– Kaksi painallusta pumppupullosta tai seinätelineessä olevasta annostelijasta. Huuhdetta levitetään joka puolelle käsiä. Muistetaan sormenpäät, ranteet ja sormienvälit. Käsiä hierotaan niin kauan kun kädet ovat kuivat eli noin 30 sekuntia, opastaa Tiitinen.

Sairaaloissa on vierailijoilla ja potilailla Tiitisen mukaan vajaat tiedot käsidesin käytön suosituksista. Henkilökunta huolehtii hygieniastaan vaihtelevasti. Tehostamisen varaa on, vaikka parempaan suuntaan on menty.

– Viime vuosina käsihygieniaan on kiinnitetty enemmän huomiota. Havaintotutkimusten mukaan parantamisen varaa on aina, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa. Ollaan päästy 15-20 sekunnin käsidesin käyttöön, kertoo Tiitinen.

Sairaaloissa on erilainen mikrobikanta kuin kotona ja työpaikoilla. Käsihuuhteen käyttöä ei suositella kotona ja työpaikoilla, sillä perinteinen ja huolellinen pesu vedellä ja saippualla riittää. Etenkin tähän aikaan vuodesta käsienpesu on paikallaan, sillä yskiessä ja aivastaessa mikrobeja pääsee käsien kautta leviämään.

– Ei yskitä siis käsiin, vaan ylemmäs hihaan tai nenäliinaan

Matkoilla ja liikkeellä ollessa Tiitinen suosittelee huuhteita.

– Kun käsien pesupaikkoja ei löydy niin siltä varalta voi olla pikkupullo käsidesiä taskussa tai käsilaukussa.