1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjä vaatii: Taposta syytetyille turvapaikanhakijoille 10 vuotta vankeutta

Syyttäjä ei pidä nuoremman syytetyn kertomusta rikoksiin pakottamisesta uskottavana. Syyttäjän mukaan irakilaismiehet toimivat yhdessä.

Kotimaan uutiset
Otanmäen taposta syytetyt peittivät kasvonsa oikeudessa.
Syytetyt peittivät kasvonsa käräjäoikeudessa.Jonna Karjalainen / Yle

Syyttäjä Jorma Mikkosen mukaan irakilaiset turvapaikanhakijat tekivät yhdessä Kajaanissa Otanmäessä syyskuussa tapahtuneet rikokset. Vuonna 1988 ja 1997 syntyneitä irakilaisia syytettiin tänään Kainuun käräjäoikeudessa taposta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja ryöstöstä.

Syyttäjä vaatii, että irakilaiset pidetään edelleen vangittuina. Kaikista teoista syyttäjä vaatii miehille 10 vuoden vankeusrangaistusta.

Molemmat syytetyt ovat kiistäneet tapon, mutta he ovat myöntäneet potkineensa ja lyöneensä uhria. Maksuvälinepetoksen molemmat syytetyt myöntävät. Miehet olivat yrittäneet nostaa rahaa uhrin pankkikortilla, mutta eivät lopulta onnistuneet siinä.

Kainuun käräjäoikeudessa syytetyt kertoivat tapahtumista hyvin ristiriitaiset versiot. Vuonna 1997 syntynyt syytetty sanoi, että vanhempi syytetty olisi pakottanut hänet mukaan rikoksiin. Syytetyt olivat syyttäjän mukaan puhuneet toisistaan ristiin alusta alkaen.

Vanhemman syytetyn asianajaja kertoi oikeudessa, että vanhempi syytetty on kertonut asiat niin kuin ne ovat, eikä hän halua vierittää syytä toisen niskaan. Nuoremman syytetyn asianajajan mukaan hänen asiakkaansa on syyllistynyt korkeintaan avunantoon.

Syyttäjä Jorma Mikkonen totesi loppulausunnossaan, että uhrin vammojen perusteella väkivalta on ollut paljon kovempaa kuin syytetyt ovat kertoneet. Uhrin kasvoissa oli teräaseen jälkiä. Vanhempi syytetty myönsi, että hänellä oli mukanaan veitsi. Hän myönsi myös tökänneensä sillä uhria.

Otanmäessä löytyi sunnuntaina 11. syyskuuta aamulla Vuorimiehentien varrelta kuollut, vuonna 1964 syntynyt otanmäkeläinen mies. Lisäksi sunnuntaiyönä ryöstettiin Uunimiehentiellä 1975 syntynyt otanmäkeläinen mies.

Ryöstetty vaatii korvauksia henkisestä kärsimyksestä ja menetetystä omaisuudesta. Hänen mukaansa toinen päällekävijöistä oli kuristanut häntä, kun nuorempi syytetyistä tutki taskut. Ohikulkija keskeytti tilanteen, mutta syytetyt ehtivät viedä rahaa ja matkapuhelimen.

Lue seuraavaksi