1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tohmajärvi

"Näillä kiipeää melkein seinälle" – nastakengät vakuuttivat Pirkon ja hän hylkäsi irrotettavat liukuesteet

Tohmajärvellä Attendo jakaa irrotettavia liukuesteitä kenkiin tapaturmia ehkäisemään.78-vuotias kuntalainen toivoo niiltä laatua.

Tohmajärvi
Pirkko Tervola
Pirkko Tervola kävelee 6-7 kilometriä päivässä. Aina kadut ja tiet eivät ole sulana. Tanja Perkkiö / Yle

– Niiden laittaminen ja pois riisuminen vaatii voimaa ja istumapaikan. Minulla oli sellaiset karhennetut lisäpohjat, niinkuin hiekkapaperia niissä, se kului äkkiä, kertoo Pirkko Tervola kokemuksistaan kenkien päälle venytettävistä liukuesteistä, joita hän on kokeillut.

Tervolan mielestä on hieno juttu, että Tohmajärvelläkin jaetaan liukuesteitä. Hän vain toivoo, että ne ovat laadukkaita ja helpot pukea ja riisua. Ja että niitä riittäisi tarvitsijoille.

Itse hän on jättänyt hankalat liukuesteet eteisen laatikkoon. Nyt 78-vuotiaan jalassa ovat oikeat, kiinteillä nastoilla varustetut talvikengät.

– Nämä ovat ihan huiput, tukevat nilkkaa, varpaille on tilaa ja näillä kiipeää vaikka seinälle, en vaihtaisi. Hinnakkaathan nämä ovat, mutta kun muutaman kerran kaatuu, niin pystyssä pysymistä arvostaa. Näihin voin luottaa, Pirkko Tervola kuvailee nastakenkiään.

Tervola on hankkinut liukuesteet ja kengät itse. Tohmajärvellä sote-palveluista vastaava Attendo päätti marraskuussa hankkia liukuesteitä tapaturmien ehkäisyyn. Aluksi sata paria irrotettavia liukuesteitä jaetaan yli 75-vuotiaille. Attendo kerää käyttäjäkokemuksia, ennen kuin päättää jatkosta.

Liukkaudenpelko rajoittaa ulkoilua

THL:n mukaan kaatumisonnettomuuksia on satojatuhansia vuosittain. Suurin osa niistä sattuu sisätiloissa, mutta ulkona kaatumisiakin on paljon. Liukkaus aiheuttaa myös kaatumispelkoa, joka voi vähentää ulkoilua ja heikentää siten vanhusten vointia.

Liukuesteitä jakavat vanhuksille kunnat, hyväntekeväisyysjärjestöt ja monenlaiset yritykset. Joissakin kunnissa vanhus vois saada kenkiinsä asennetut nastat.

Lähes kaikki liukuesteet pitäisi voida poistaa sisätiloissa liikuttaessa, koska ne voivat olla liukkaat kovalla alustalla tai vaurioittaa lattiaa. Tohmajärvellä Attendolta lähti toive penkkien laittamisesta paikkoihin, joissa vanhukset asioivat, että heillä on istumapaikka jossa irrottaa liukuesteet sisätiloihin tultaessa.

Lue seuraavaksi