Forssalaisnuorten vastaveto rasismiriitoihin: "Turha ilkeily pois" – Katso ysien tekemä video

Forssan 170 ysiluokkalaista osallistuivat videoprojektiin ja mursivat kaupungin ennakkoluuloista leimaa. Miksi mennä rähisemään, jos mitään ei ole tapahtunut, tuumaa ysien vastaiskuryhmä.

Forssa
May the Forssa be with you -kampanjan ysiluokkalaisia.
Katso video 360-muodossa Gutsyn YouTube-kanavalla. Linkki jutun lopussa.

Forssan kaupungin 170 ysiluokkalaista saapui Feeniks-halliin tiistaina jännittyneinä: kukaan ei tiennyt, mitä on luvassa. Tapahtuman teemasta ei hiiskuttu oppilaille etukäteen.

Ysiluokkalaiset saivat ensin videotervehdyksiä ympäri Suomen, ja ryhtyivät sitten pienryhmissä toteuttamaan omia, rauhaa edistäviä videopuheenvuorojaan. Kaikki 20 videota julkaistaan YouTubessa. May the Forssa be with you! -kampanja nostattaa rauhaa kaupunkiin.

10 hengen ryhmä kokoontuu miettimään valmentajansa kanssa, mitä haluaa omalla videollaan sanoa. Nuoret pohtivat yhdessä anteeksiantoa, erilaisia riitoja ja rauhaa. Ovatko omat riidat mitättömiä maailman riitoihin verrattuna? Pitääkö aina pyytää anteeksi? Miksi ihmiset ajautuvat riitelemään?

Valmentaja joutuu ensin herättelemään nuorten keskustelua. Lopulta nuorten keskustelu käy vilkkaana, ja idea omasta videosta syntyy omien ideoiden ja ajatusten pohjalta.

– Huolettaa, että mihin tämä maailma on menossa. Yksittäiset ihmiset eivät ole tehneet mitään pahaa ainakaan mulle. En ymmärrä, miksi mennään sinne rähisemään, jos mitään ei ole tapahtunut, sanoo forssalainen Laura ja viittaa levottomuuksiin, joita Forssassa nähtiin elokuussa.

– Turha ilkeily pitäisi jättää pois. Turvapaikanhakijat eivät voi tilanteelle mitään, sanoo Vili.

Ysiluokkalaisia Forssassa
"Ärsyttää se, että kaikki ajattelee, että kaikki forssalaiset olisivat jotakin rasisteja." Yle Uutiset Häme vieraili myös erään ryhmän työpajassa.

Ysit toivovat yhteisiä tapaamisia

Tämä pienryhmä uskoo, että Forssan yhteenotot johtuvat siitä, ettei kantaväestö ole juuri saanut mahdollisuuksia tavata turvapaikanhakijoita.

– Mun mielestä pitäisi päästä tutustumaan paremmin. Ei ole ollut tapahtumaa, jossa pääsisi tutustumaan, sanoo Anni samasta ryhmästä. Toiset jatkavat ajatusta: tapaamismahdollisuuksia voisi järjestää esimerkiksi jalkapallon, suomalaisen ruuan tai toritapahtuman ympärille.

Forssalaisnuoret pahoittelevat, että turvapaikanhakijoiden oli varmasti vaikea saapua Forssaan.

– Heti alettiin haastaa riitaa. Sieltä on varmasti ollut vaikea lähteä, omasta kodista. Ei ole ollut niin kiva tulla tänne, kuin olisi voinut ajatella, sanoo Anni.

– He ovat vastaanottokeskuksessa keskenään. Me emme pääse tutustumaan heihin, kun he ovat vain vastaanottokeskuksessa. Meidän on vaikea mennä sinne katsomaan, että mikä meininki. Sitä kohtaamista ei ole tapahtunut juuri ollenkaan, jatkaa Laura.

Nyt tilanne on kuitenkin heidän mukaansa rauhoittunut. Muutama nuori on tavannut paikallisia turvapaikanhakijoita ja käynyt heidän kanssaan keskusteluja.

He ovat samalla tavalla hyviä ihmisiä kuin me muutkin ollaan.

Vili

Porukassa on muutama hiljainen, joka ei halua osallistua keskusteluun. Kaikki ovat kuitenkin ottaneet osaa muutaman tunnin työpajasessioon, eikä alun jälkeen kukaan ole juuri laittanut kapuloita rattaisiin. Ryhmäläiset ovat kaikki keksineet aforismit lapuilleen. He ovat innoissaan omasta tuotoksestaan, ja tyytyväisiä, että myös heidän ajatuksiaan rauhasta ja Forssan tilanteesta kuunnellaan.

– Niihin voisi tutustua kuin tutustuisi johonkin uuteen, suomalaiseen kaveriin. Ottaisi selvää kulttuurista ja toteaisi, että he ovat samalla tavalla hyviä ihmisiä kuin me muutkin ollaan, kommentoi Vili.

– Sain kysellä heiltä suoraan, mistä he ovat kotoisin, mitä joutuneet kokemaan ja millä fiiliksin ovat täällä. Moni sanoo, että on pelokkaita siitä, mitä kantasuomalaiset täällä niille tekee, kertoo Sami.

Forssalaisten ysien kaikki videotuotokset löydät Gutsy Median YouTube-kanavalta (siirryt toiseen palveluun).