Influenssarokotteet kelpaavat kansalle – kiinnostus näkyy myös apteekeissa

Pohjoissavolaisia on piikitetty ahkerasti influenssarokotteilla. Rokotteita silti riittää ja toiveena olisi saada alle kolmevuotiaat rokotesuojan piiriin.

rokotteet
Naiselle pistetään influenssarokote.
Juha Korhonen / Yle

Talven influenssaepidemiaa odotellessa moni pohjoissavolainen on hakenut suojaa tautia vastaan. Kuopiossa rokotettuja on jo nyt lähes yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä. Edellisellä tautikaudella Kuopiossa piikillä tai suihkeella kävi 24 000 ihmistä.

Myös Iisalmessa ja Varkaudessa joukkorokotuksiin on osallistuttu viime vuotta aktiivisemmin. Varkauden terveyskeskuksessa ollaan tyytyväisiä myös riskiryhmien läheisten rokoteaktiivisuuteen. Maksuttoman rokotteen voi saada vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri.

Rokotekiinnostus näkyy myös apteekeissa, sillä esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston apteekissa reseptirokotteiden myynti on ylittänyt viime vuoden lukemat.

Rokotteita riittää haluaville

Rokotuskausi ei suinkaan ole vielä ohi. Oman alueen rokotuspaikat ja ajankohdat voi tarkistaa esimerkiksi kuntien verkkopalveluista ja terveyskeskuksista. Rokotteita annetaan myös esimerkiksi kauppakeskuksissa. Mukaan rokotukseen tarvitaan Kela-kortti.

Terveydenhuollosta vakuutetaan, että rokotteita riittää kaikille haluaville. Yli 65-vuotiaat ovat ahkeria piikillä kävijöitä, mutta erityisesti alle kolmevuotiaita toivottaisiin mukaan rokotuksiin. Influenssarokotteen voi ottaa myös epidemia-aikana, mutta sen teho saavutetaan vasta parin viikon kuluttua pistoksesta.