Trump irtisanoutui äärioikeistolaisista kannattajistaan – "Se ei ole ryhmä, jota haluan innostaa"

Vaihtoehtoisen oikeiston konferenssissa kuvatulla videolla näkyy, kuinka liikkeen johtohahmo huutaa "Heil Trump" ja osa hurraavasta yleisöstä vastaa natsitervehdyksellä.

Kuvakaappaus The Atlanticin videosta Kuva: The Atlantic

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on tuominnut oikeistopopulistisen "alt-right"-liikkeen äärioikeistosiiven. Trump otti asiaan kantaa The New York Times -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

"Alt-right" tarkoittaa vaihtoehtoista oikeistoa. Kyseessä on internetissä syntynyt oikeistolainen liike. Se koostuu sekalaisesta kannattajajoukosta, jota yhdistää halu vastustaa valtavirran amerikkalaista konservatismia.

Oikeistopopulistisen "alt-rightin" kannattajien ideologiat vaihtelevat, mutta joukkoon kuuluu muun muassa maahanmuuttokriitikoita, islamin, feminismin ja vasemmiston vastustajia, rajoittamattoman sananvapauden kannattajia sekä valkoista ylivaltaa ajavia.

Liikkeen tukijat ovat juhlineet Trumpin voittoa presidentinvaaleissa. Arvostelijoiden mielestä kyseessä on valkoisten ylivaltaa kannattava liike.

– Se ei ole ryhmä, jota haluan innostaa. Jos he ovat innostuneet, niin haluan selvittää miksi, Trump totesi.

"Heil Trump" ja natsitervehdys

Joukko "alt-right"-väkeä kokoontui valkoista nationalismia kannattavan National Policy Institute -ajatuspajan konferenssiin viime lauantaina Washington DC:ssä. The Atlantic-lehti julkaisi tilaisuudessa kuvatun videon (siirryt toiseen palveluun).

Videolla näkyy, kuinka National Policy Instituten perustaja ja "alt-right"-liikkeen johtohahmo Richard Spencer huutaa "Heil Trump".

Sen jälkeen osa hurraavasta yleisöstä nostaa oikean kätensä natsitervehdykseen. Spencer sanoo videolla myös, että Amerikka on valkoisten luomus ja kuuluu valkoisille.

– Tuomitsen heidät. Kieltäydyn hyväksymästä ja tuomitsen, Trump sanoi The New York Timesille.

Saksan hallitusta huolestuttaa, että valkoista ylivaltaa ajavat tahot ovat rohkaistuneet Trumpin vaalivoitosta Yhdysvalloissa, nimettömänä esiintyneet korkea-arvoiset saksalaisviranomaiset kertoivat uutistoimisto Reutersille.

Saksan hallitus kieltäytyi virallisesti kommentoimasta "alt-rightin" kokouksessa kuvattua videota. Yksi liittokansleri Angela Merkeliä lähellä oleva viranomainen kuvaili videota "kuvottavaksi ja huolestuttavaksi".

Israelin parlamentin Knessetin ulkosuhde- ja puolustuskomitean jäsen Yair Lapid puolestaan kutsui videota "oksettavaksi ja sietämättömäksi".

Trump puolusti neuvonantajaansa

Trump nimitti pääneuvonantajakseen oikeistolaisen Breitbart News-verkkosivuston entisen johtajan Steve Bannonin. Breitbartia on syytetty yhteyksistä äärioikeistoon.

Viime kesänä Bannon kutsui johtamaansa Breitbartia "alt-rightin" keskustelufoorumiksi. Trump puolusti Bannonia The New York Timesin haastattelussa.

– Olen tuntenut Steve Bannonin pitkään. Jos pitäisin häntä rasistina tai alt-rightin edustajana, niin en olisi edes harkinnut hänen palkkaamistaan, Trump sanoi lehdelle.

Trump myös otti kantaa Breitbart-sivustoon, joka on The New York Timesin mukaan julkaissut rasistista ja juutalaisvastaista sisältöä. Trumpin mukaan Breitbart on kuin The New York Times mutta "paljon konservatiivisempi".

Israel-mielisen juutalaisten edunvalvontajärjestön Zionist Organization of American (siirryt toiseen palveluun) mukaan Steve Bannonia ja Breitbartia on aiheettomasti syytetty antisemitismistä.

Päivitys kello 12.08: Juttuun on lisätty Zionist Organization of American näkemys Bannonista ja Breitbartista.

Lähteet: AP, Reuters