1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinkki

Sinkki auttaa flunssaoireisiin, mutta liioittelu voi johtaa vatsavaivoihin

Sinkkilisien syönti varmuuden vuoksi voi olla jopa haitallista. Pitkän ajan turvallisena ylärajana pidetään 25 milligramman päiväsaantia.

sinkki
Erilaisia lääkkeitä pöydällä.
Sinkkiä suositellaan flunssan ehkäisemiseksi, mutta miten paljon sinkkiä voi ravintolisänä turvallisesti syödä? THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo tarkensi suosituksia aamu-tv:ssä.

Moni nauttii sinkkilisiä helpottaakseen flunssan oireita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Heli Kuusipalon mukaan sinkin onkin tutkimuksissa todettu helpottavan tiettyjä oireita ja lyhentävän flunssan kestoa jopa päivillä, jos sen käyttö aloitetaan pian oireiden ilmaannuttua.

– Jos oireiden ilmaannuttua otetaan noin viikon kuuri, niin se vähentää nuhaa, eli nenän tukkoisuutta, kurkun käheyttä ja myöskin lihaskipuja, Kuusipalo kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Tutkimuksissa on todettu erityisesti sinkkiasetaattia sisältävien imeskelytablettien teho. Sinkin tehoa selvittävissä tutkimuksissa on Kuusipalon mukaan käytetty 80–90 milligramman kuureja viikon ajan.

Sen sjiaan "varmuuden vuoksi" ei sinkkilisiä Kuusipalon mukaan ole järkevää syödä. Pitkäaikainen saantisuosituksen ylittäminen haittaa esimerkiksi kuparin imeytymistä, vaikka yliannostusoireita ei vielä ilmaantuisikaan.

Pitkäaikainen liikakäyttö haitallista

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksissa turvallisen päiväsaannin ylärajaksi on määritetty 25 milligrammaa. Sinkin liiallinen saanti vaikuttaa kuitenkin myös muihin kivennäisaineisiin ja tekijöihin elimistössä.

– Liiallisena saantina se on haitallista tai jopa myrkyllistäkin, erikoistutkija Heli Kuusipalo muistuttaa.

Yliannoksen oireita aiheuttavana päivittäissaantina voidaan Kuusipalon mukaan pitää yli sadan milligramman päivittäisannoksia. Sinkin yliannostus voi oireilla esimerkiksi vatsakipuna ja -kramppeina, pahoinvointina ja ripulina.

Se, millä annostuksella sinkin saanti on liiallista, on Kuusipalon mukaan jossain määrin yksilöllistä riippuen siitä, millaiset ihmisen elimistön omat sinkkivarat ovat. Tämä kannattaa hänen mukaansa pitää mielessä myös flunssan oireita hoidettaessa.

– Itse en yli sataan milligrammaan menisi ollenkaan, vaan pitäytyisin lähempänä viittäkymmentä, Kuusipalo pohtii.

Entä kauanko sinkkiä sitten on turvallista syödä suositeltua pitkäaikaisen käytön ylärajaa enemmän?

– Kuukausiin ei kannata mennä, eli puhutaan viikoista, Kuusipalo sanoo.

Sinkin saantisuositus on naisilla 7 milligrammaa päivässä ja miehillä 9. Normaalilla ruokavaliolla siitä harvoin pääsee muodostumaan puutosta, sillä monet ruoka-aineet sisältävät sinkkiä.

– Suomalaisesta ruokavaliosta tulee sitä ihan riittäviä määriä. Sinkkiä on paljon esimerkiksi täysjyväviljassa, naudanlihassa – ja myös muissa lihoissa, mutta erityisesti naudanlihassa – sekä pavuissa ja pähkinöissä, Kuusipalo listaa.

Lue seuraavaksi