Lasillinenkin punaviiniä voi laukaista päänsäryn – selitys löytyy viinin valmistusprosessista

Joulukuussa suomalaisille maistuu punaviini. Jos kärsii punaviinipäänsärystä, mutta haluaa kuitenkin juomaa nauttia, suosittelee viiniasiantuntija valitsemaan vähätanniinisia viinejä.

viinit
Punaviiniä viinilasissa.
Sergei Ilnitsky / EPA

Punaviinipäänsärky on tuttu asia monille allergisuuteen ja päänsärkyyn taipuvaisille henkilöille (siirryt toiseen palveluun). Sen voi aiheuttaa jo yksi punaviinilasillinen.

Viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumolle punaviinipäänsärystä puhuminen on tuttu asia. Hän toteaa, että jos nautittu punaviinimäärä on hilitty, kyse voi olla esimerkiksi tanniiniyliherkkyydestä.

Tanniini on parkkihappo eli fenoliyhdiste, jota esiintyy rypäleiden kuoressa ja siemenissä. Punaviinin valmistuksessa rypäleiden punaiset kuoret erotellaan vasta viinin käymisen jälkeen. Valkoviinissä ennen käymisprosessin alkua.

– Punaviini valmistetaan niin, että punaiset rypäleet puristetaan rikki. Ne murskataan ja laitetaan kuorineen ja siemenineen tankkiin ja aloitetaan alkoholin käyminen. Kun viini käy punaisten kuorien kanssa, se uuttaa kuorista punaisen värin viiniin, mutta samalla uuttaa punaisista kuorista ja siemenistä tanniinia, kertoo Antti Rinta-Huumo.

Punaviinipulloja jonossa ja rivissä kaupan hyllyllä.
Antti Haanpää / Yle

Valkoviineissä ongelmana rikkiyhdisteet

Valkoviinit voivat myös aiheuttaa päänsärkyä. Tällöin ihminen on mahdollisesti yliherkkä rikkiyhdisteille eli sulfiiteille, joita esiintyy valkoviineissä punaviinejä enemmän. Rikki toimii hapettumisenestoaineena.

– Punaviineissä on väri, mikä siitä kuoresta tulee, sekä tanniineja ja nämä yhdessä toimivat sinänsä hapettumisenestoaineena. Sen takia punaviineihin ei tarvitse niin paljon lisätä rikkiä. Kun valkoviinissä ei ole punaista väriä, eikä tanniinia, niihin joudutaan lisäämään rikkiä enemmän, Antti Rinta-Huumo selittää.

Rinta-Huumo suosittelee, että mikäli kärsii valkoviinistä johtuvasta päänsärystä kannattaa välttää makeita valkoviinejä.

– Vaikka viini suodatetaan, viimeistellään ja kirkastetaan kuinka tarkasti tahansa, niin pulloon päätyy aina hiivasoluja. Kun ajatellaan, mitä hiiva ja makeus yhdessä saavat aikaan, niin viini saattaa lähteä käymään. Tämän vuoksi makeisiin viineihin lisätään rikkiä huomattavasti enemmän, jotta se ehkäisisi viinin uudelleenkäymisen pullossa.

Huonot kokemukset vaikuttavat

Viinipäänsärky voi olla myös psyykkistä.

– Joskus on vaan nauttinut vähän liikaa ja siitä on tullut suomeksi sanottuna krapula. Se yhdistetään sitten seuraavalla kerralla viiniin. Päänsärky voi alkaa ennalta, mikäli on huonoja kokemuksia viineistä.

Täysin tanniinitonta ja rikitöntä punaviiniä ei Rinta-Huumon mukaan ole.

– Joistakin alkuviineistä sanotaan, että ei sisällä lisättyä rikkiä, mutta täytyy muistaa, että itse käymisprosessi tuottaa jonkin verran rikkiä, Rinta-Huumo kertoo.

Mikäli kärsii punaviinin aiheuttamista päänsäryistä, mutta haluaa kuitenkin juomaa nauttia, on olemassa vähätanniinisia viinejä.

– Mitä kevyempi se punaviini on, sitä vähemmän siinä on tanniineja, Rinta-Huumo ohjeistaa.

Kaikkein ratkaisevinta on kuitenkin määrä.