Mediat: Asiantuntijat neuvovat Clintonia vaatimaan uutta ääntenlaskentaa mahdollisen vilpin takia

Asiantuntijaryhmä ei ole löytänyt suoria todisteita hakkeroinnista tai vaalivilpistä, mutta heidän mielestään vaalitulos kannattaisi silti tarkastaa.

USA:n presidentinvaali
Ihmisiä jonottamassa äänestämään Philadelphiassa, Pennsylvaniassa 8. marraskuuta.
Ihmisiä jonottamassa äänestämään Philadelphiassa, Pennsylvaniassa 8. marraskuuta.Tracie van Auken / EPA

Joukko nimekkäitä tietokoneasiantuntijoita kehottaa demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia vaatimaan äänten uudelleenlaskentaa kolmessa vaa'ankieliosavaltiossa, kertovat New York -lehti (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Ryhmä pitää mahdollisena, että vaalituloksia on peukaloitu tai hakkeroitu Wisconsinissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa. Republikaanien Donald Trump voitti kaikissa kolmessa osavaltiossa.

Asiantuntijaryhmään kuuluvat muun muassa äänestysoikeuteen perehtynyt asianajaja John Bonifaz ja Michiganin yliopiston kyberturvallisuuskeskuksen johtaja J. Alex Halderman.

Ryhmä ei ole kertonut löydöksistään julkisesti, vaan lobbaa Clintonin avustajia yksityisesti, New York -lehti kertoo.

Lehden lähteen mukaan asiantuntijat ovat kertoneet muun muassa, että Wisconsinissa Clinton sai tietokoneäänestystä käyttäneillä alueilla seitsemän prosenttia vähemmän ääniä kuin muilla äänestysalueilla.

Ryhmä pitää mahdollisena, että äänestyskoneita olisi hakkeroitu. He eivät kuitenkaan ole löytäneet suoria todisteita hakkeroinnista tai vilpistä.

Asiantuntijoiden mielestä riippumattoman tahon olisi silti syytä tarkastaa vaalitulos sekä tehdä rikostekninen tutkinta äänestyskoneiden toiminnasta.

Lehden mukaan Clintonilla on perjantaihin asti aikaa vaatia uutta ääntenlaskentaa Wisconsinissa, maanantaihin asti Pennsylvaniassa ja ensi keskiviikkoon saakka Michiganissa.