Hyppää sisältöön

Rasittaako todellisuus? Ei hätää, sillä ovi JK Rowlingin taikamaailmaan on jälleen auki

Tänään ensi-iltansa saava Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva kuljettaa Harry Potter -fanit jälleen JK Rowlingin velhomaailmaan. Velhosankarit ovat ennalta tuntemattomia ja aikuisia, mutta kirjailija Rowlingin maaginen kosketus säilyy ennallaan myös käsikirjoittajan saappaissa.

Elokuvan pääosaa esittää Eddie Redmayne. Kuva: Warner Bros. Pictures

Velhomaailman tunnelma on kotoisa heti Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvan ensi hetkistä alkaen, vaikka maa, aikakausi ja päähahmot eivät ole Harry Potter -elokuvista tuttuja. Elokuva starttaa, kun taikazoologi Lisko Scamander rantautuu 1920-luvun New Yorkiin. Mukana on laukku, jossa lymyää lasti taianomaisia olentoja.

Sankarivelho Scamanderia esittää Kaiken teoria -elokuvasta miespääosa-Oscarin pokannut Eddie Redmayne, jolle rooli oli unelmien täyttymys.

– Olen Potter-fani. Pääsin roolin kautta JK Rowlingin leikkisään taikamaailmaan, josta nyt esitellään uusi puoli.

Eddie Redmayne paneutui velhon rooliin samalla vimmalla kuin näytellessään todellisuuteen pohjautuvia henkilöhahmoja: Kaiken teoria -elokuvan fyysikko Stephen Hawkingia tai  transsukupuolista Lili Elbeä elokuvassa Tanskalainen tyttö.

Redmayne seurasi eläintenhoitajien käyttäytymistä puolen vuoden ajan, jotta vuorovaikutus  tietokoneella luotujen animaatio-otusten kanssa näyttäisi aidolta.

– 90 prosenttia työstä ei näy koskaan valkokankaalla, mutta nautin valmistautumisesta suuresti.

Eddie Redmayne ja J.K. Rowling Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvan ensi-illassa. Kuva: Lia Toby / AOP

Kovaa bisnestä ja kirjoittamisen paloa

JK Rowling -koneisto pyörii, vaikka uusia Potter-kirjoja ei ole ilmestynyt pian kymmeneen vuoteen. Lontoossa esitetään Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmää ja sen käsikirjoitukseen pohjautuvaa teosta myydään myös suomeksi.

Uusi Rowlingin velhouniversumin taustoja valottava elokuva herättää väistämättä kysymyksen siitä, yritetäänkö Potter-teollisuutta vain tekohengittää tuloksen takomiseksi.

Harry Potter -elokuvien konkari ohjaaja David Yates vakuuttaa, että tästä ei ole kyse.

– Epäilin haluanko palata Hogwartsin velhokouluun, mutta Jo Rowling ei vie meitä sinne.  Luettuani käsikirjoituksen ymmärsin, että hänen mielikuvitusmaailmansa ydin on tallella, mutta kyse on aivan uudesta kokemuksesta.

Yates muistuttaa, että yhdellä maailman rikkaimmista kirjailijoista ei ole tarvetta suoltaa velhotarinoita ainakaan pikkurahan puutteesta.

– Monista tuntemistani käsikirjoittajista poiketen hän nauttii kirjoittamisesta. Uskon, että hän kirjoittaisi näitä tarinoita vaikka emme edes tekisi elokuvia!

Todellisuuspaolle voi olla tilausta

JK Rowling on sitoutunut yhteensä viiden uuden velhoelokuvan käsikirjoittamiseen, mikä tietenkin edellyttää sarjan ensimmäisen osan menestystä. Tälle ei ole esteitä, sillä Ihmeotukset ja niiden olinpaikat rullaa eteenpäin vaivattomammin kuin osa Potter-elokuvista, vaikka jatko-osia petaava juoni välillä rönsyileekin.

Ihmeotus nimeltään Demiguise. Kuva: Warner Bros. Pictures

Ajoituskin on hyvä, sillä elokuvayleisö voi tarvita maagista todellisuuspakoa epävarmoina maailmanaikoina. Rowlingin kestoviestille erilaisuuden hyväksymisestäkin on tilausta.

Porpentina Goldstein -velhon naispääroolin esittäjä Katherine Waterstone muistuttaa, että Rowlingin tekstit eivät ole pelkkää eskapismia.

– Elokuvassa on hienoja toivon viestejä siitä, kuinka voimme kasvaa ja muuttua. Hän peilaa maailmaa tavalla, joka ei ole kyyninen.

.
.