1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Äänekoskella alkueläin löydetty jo 55:ltä

Yli puolet Äänekosken vesiepidemian yhteydessä diantamoeba fragilis -alkueläimen saaneista on lapsia. Määrä voi vielä nousta, sillä tutkimuslähete on annettu noin 400:lle ihmiselle.

terveys
Vesi kiehuu kattilassa.
Antro Valo / Yle

Alkueläin-löydösten määrä Äänekoskella nousee. Tiistaiaamun tilanteen mukaan posiitivisen diantamoeba fragilis -näytteen on antanut 55 ihmistä, heistä 29 on lapsia.

Negatiivisia tuloksia on saatu kaikkiaan 189.

Äänekosken vesikriisin koettelemilla alueilla asuvista tai siellä vierailleista ihmisistä tutkimuslähete on kirjoitettu kaikkiaan noin 400:lle ihmiselle.

Muita taudinaiheuttajia, joita voitaisiin yhdistää vesijohtoverkoston saastumiseen, ei ole havaittu.

Tämän hetkisen tiedon mukaan ameeba ei tartu helposti ihmisestä toiseen, eikä sellaista ole havaittu. Hyvän käsihygienian noudattamista kuitenkin edelleen korostetaan vähäisenkin tartuntariskin vähentämiseksi.

Asukkaille käynnissä kysely

Kaikkia alueen asukkaita on pyydetty vastaamaan ympäristöterveydenhuollon ja terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen kyselyyn, riippumatta siitä, ovatko he sairastuneet tai saaneet oireita.

Kyselyyn voi vastata joko paperisella kyselylomakkeella tai tekstiviestipalvelun kautta.

– Verrokkialueelle lähettyyn kyselyyn vastaajia pyydetään huomioimaan se, että myös he vastaavat sairastumistietokysymyksiin, vaikka eivät ole sairastaneetkaan. Kyselyn aineisto tulee ainoastaan viranomaiskäyttöön, eikä siitä luovuteta mitään yksittäisen vastaajan tietoja ulkopuolisille, ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen korostaa tiedotteessaan.

Kolunpohjantien risteyksestä Hietama Parantala suuntaan olevalla alueella keittokehotus jatkuu, kunnes kolme puhdasta verkostovesinäytesarjaa on saatu.

Verkoston klooraus on lopetettu 2 alueella (Hietama) maanantaina, ja sitä jatketaan alueella 3 (Parantala).

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran epidemiatyöryhmän kokouksen jälkeen perjantaina.

Lue seuraavaksi