Lukiolaisen näkökulma: "Yksinäisyys on opettanut minulle paljon"

Harvemmin puhutaan siitä, miten yksinäisyyden tunnetta tulisi käsitellä tai voisiko yksinäisyydestä jopa olla jotain hyötyä, kysyy uutisluokkalainen Veera Kaatrasalo kolumnissaan.

Yle Uutisluokka
Nuori seisoo portaiden edustalla.
Tiina Jutila / Yle

Yksinäisyys on tullut sitä tutummaksi, mitä aikuisemmaksi olen kasvanut. Muutama vuosi sitten ymmärsin myös sen, että myös joukossa voi tuntea olevansa yksin. Nuoruus on aikaa, jolloin etsitään itseä, pohditaan tulevaisuutta ja toisinaan yritetään vain selvitä hengissä. On tärkeää löytää ihmisiä, joihin luottaa ja ryhmiä, joihin voi tuntea kuuluvansa. Kuitenkin on hetkiä ja asioita, joiden kohdalla tuntee olevansa yksin. Huomaa, että kukaan ei voi ymmärtää tätä asiaa niin kuin minä. Silloin tuntee olevansa yksin.

Juuri yksinäisyys tulee usein esille nuorten ongelmista puhuttaessa. Yksinäisyys aiheuttaa syrjäytymistä ja niin edelleen. Päättäjät ja sosiaalityöntekijät koettavat ahkerasti keksiä ratkaisuja, joilla yksinäisyys voidaan poistaa yhteiskunnasta. Mielessäni herää kysymys, onko tämä kuitenkaan tarpeellista. Harvemmin puhutaan siitä, miten yksinäisyyden tunnetta tulisi käsitellä tai voisiko yksinäisyydestä jopa olla jotain hyötyä.

Nykyään osaan huomioida paremmin muut ihmiset, jotka näyttävät yksinäisiltä.

Lukion aloittaessani jouduin huomaamaan, ettei minulla ollut luokallani yhtään ystävää, ei ketään, jonka kanssa syödä lounasta. Niinpä aina ruokatunnin koittaessa jouduin kohtaamaan yksinäisyyden:

Henkeä ahdistaa, kädet tärisevät ja kaikki ympärillä olevat ihmiset tuijottavat. Opettajatkin pohtivat, mikä minua vaivaa.

Ensimmäisen kouluviikon kuluessa kuitenkin huomasin, etten ollut yksin. Ympärilläni oli paljon ihmisiä, jotka silloin tällöin joutuivat tyytymään omaan seuraansa. Suurin osa ihmisistä turvautui älypuhelimen tuomaan helpotukseen:

Kyllä minulla on kavereita, en ole yksin.

Paljon kehitystä jää tapahtumatta, jos ei koskaan kohtaa ahdistavia tunteita. Yksinäisyys on opettanut minulle paljon. Nykyään osaan huomioida paremmin muut ihmiset, jotka näyttävät yksinäisiltä. Menen juttelemaan tuntemattomille ihmisille, kenties hekin kaipaavat juttuseuraa. Opin samalla tutustumaan uusiin ihmisiin ja venyttämään epämukavuusalueeni rajoja monella osa-alueella.

Yksinäisyys kohtaa jokaista. Olemme sitten vieraana puolitutun häissä, uudessa työpaikassa tai vaihto-oppilaana Saksassa. Tärkeintä on uskaltaa toimia epämukavuusalueella ja ymmärtää, ettei ole yksin ongelmansa kanssa. Jokaisella on tilanteita, jolloin tuntuu, että ei selviä. Avun pyytäminen on silloin vaikeaa. Monet ongelmat kuitenkin ratkeaisivat, jos uskaltaisimme kohdata pelkomme ja toimia silloinkin, kun tuntuu pahalta. Olisi tärkeää myös uskaltaa auttaa muita, vaikka tämä vaatisi astumista oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Veera Kaatrasalo, Lapinlahden lukion ja Kuvataidelukion Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatus-hanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.