Hyppää sisältöön

Pohjoismainen saamelaissopimus eteni Rovaniemellä - sisältöä ei kerrota

Pohjoismaisen saamelaissopimuksen neuvottelut etenivät Rovaniemellä pidetyssä kokouksessa alkuviikosta, mutta sopimuksen sisällöstä eivät voi vielä tässä vaiheessa kertoa. Työ kuitenkin jatkuu.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaissopimuksen neuvottelukunta kokoontui Rovaniemelle maanantaina ja tiistaina kokoustamaan yhteispohjosmaisesta saamelaissopimuksesta. Kaksi päivää kestänessä kokouksessa pohdittiin, miten tätä sopimusta voisi edistää.

Saamelaissopimus on Pohjoismaiden sekä Saamelaiskäräjien yhteinen sopimus siitä, miten valtiot tukevat saamelaisia Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

– Aika hyvältä näyttää, pohjoismaisen saamelaissopimuksen neuvottelut sujuivat hyvin. Meillä näyttäisi olevan alustava yhteisymmärrys koossa, mutta kuitenkin niin, että muutamia kohtia täytyy vielä varmentaa ja tarkistaa, että ihan lopullista versiota ei ole, mutta aika positiivisin mielin nyt kyllä tästä lähdetään, kyllä tässä näyttäisi sopimus ehkä syntyvän, sanoo oikeusministeriön virkamies, osastopäällikkö Johanna Suurpää.

Sisällöstä eivät voi vielä kertoa

Sopimuksen sisällöstä eivät kuitenkaan voi vielä kertoa mitään. Rovaniemellä kuitenkin sovittiin, että sopimuksen ehdotuksen valmistelua jatketaan niin pian kuin mahdollista. Myös Suomen delegaation jäsen Anne Nuorgam iloitsee saamelaissopimuksen edistymisestä.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

– Kyllä minä uskon, että se etenee. Tässä sopimusluonnoksessa on ratkaistu myös monta etenkin Suomen saamelaispolitiikan vaikeaa kysymystä, ja minä toivon, että nyt me päästemme lopulliseen ymmärykseen siitä, mikä tämä sopimus on.

Maa- ja vesioikeudet suurin ongelma

Suurin pulma sopimuksessa on saamelaisten oikeudet ja niiden yhteensovittaminen saamelaisalueen maihin ja vesistöihin jokaisessa Pohjoismaassa.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Sen asian kanssa joutuu vielä tekemään töitä.

– Uskon, että se on kaikkein vaikein ja raskain asia. Meillä on tietenkin Ruotsin puolella vaikeuksia sen asian suhteen, ja toive on, että me jotenkin osaisimme ratkaista ne vaikeudet, sanoo Ruotsin delegaation jäsen Lars Anders Bær.

Työ jatkuu vielä

Sopimuksen valmistelua jatketaan viimeistään ensi kuussa, ja ehdotus aiotaan saada ajoissa valmiiksi. Tärkein saavute Rovaniemellä oli, että osapuolten näkemykset ovat lähentyneet.

– Meillä on kyllä nyt hieno tunnelma, että jokainen delegaatio teki loistavaa työtä. Kaikki selvästi ajattelivat, että pohjoismainen saamelaissopimus on todella tavoittelemisen arvoinen asia sekä kansainvälisesti että meidän omiin todellisuuksiin, jokainen delegaatio tuli vastaan. Me lähdettiin monessa aika kaukana, että siinä mielessä on todella syyttää kiittää kaikkia neuvotteluihin osallistuneita, kiittelee Johanna Suurpää oikeusministeriöstä.

Neuvottelut alkoivat vuonna 2011

Valtioneuvosto asetti vuonna 2011 valtuuskunnan, jonka tehtävänä on neuvotella Suomen, Ruotsin ja Norjan välille pohjoismainen saamelaissopimus. Sopimuksen tavoitteena olisi parantaa saamelaisten asemaa alkuperäiskansana sekä vahvistaa ja lujittaa saamelaisten oikeuksia.

.
.