Yle Irakissa: Haavoittuneita ja kuolleita – Joukkosidontapaikalla näkee, että Mosulin taisteluiden kovan hinnan maksavat siviilit

Sala-ampujien luodit ja pommi-iskut tappavat ihmisiä Mosulissa päivittäin. Yle vieraili Irakin armeijan ensiapuasemalla rintamalinjan läheisyydessä.

Irakin armeijan ensiapu-asemalle Mosulin itälaidalla tulee joka päivä kymmeniä loukkaantuneita siviilejä. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

MOSUL Mosulin itälaidalla, pienen ruskean betonirakennuksen edustalla Gogjalin kaupunginosassa käy kova kuhina. Jeepit, ambulanssit ja yksityisautot tuovat haavoittuneita pölyiselle pihalle tasaiseen tahtiin. 

Tämä on Irakin armeijan joukkosidontapaikka, ensihoitopiste rintamalinjan läheisyydessä.

Talon edustalla istuu itkevä mies, vieressään viltillä peitetty ruumis. Peiton alla on sala-ampujan luoteihin kuollut teini-ikäinen poika. Vieressä nostetaan pienempää, kiiltävään lämpöhuopaan käärittyä nyyttiä. Siellä on toinen kuollut lapsi.

Tilanne ensiapuaseman edustalla on sekava.

Irakilaissotilaat eivät halua, että paikalle kerääntynet toimittajat kuvaavat, kun sotilasjeepistä nostetaan haavoittuneita. Suuttunut sotilas ampuu ilmaan pitääkseen kuvaajat loitolla.

Täällä on selvää, että siviilit maksavat kovan hinnan Mosulin taisteluista, joilla Irakin turvallisuusjoukot yrittävät karkottaa terroristijärjestö Isisin kaupungista.

Sala-ampuja iski ruoanhakumatkalla

Gogjalin ensiapuasemalla hoidetaan niin siviilejä kuin sotilaita. Paikalle kannetaan haavoittunut mies, jonka vasemmasta jalasta vuotaa verta.

– Kävelin kadulla, kun sala-ampuja ampui. Paikalla ei ollut sotilaita, siellä oli vain siviilejä, sanoo mies, joka ei halua kertoa nimeään.

Hän oli tullut Gogjaliin naapurikaupunginosasta etsimään perheelleen ruokaa.

Seuraavaksi paikalle tuodaan iäkäs nainen, hänkin on haavoittunut sala-ampujan luodista. Hän yritti löytää lääkkeitä naapurilleen.

Irakin armeija valtasi Gogjalin Isisiltä kolme viikkoa sitten, mutta edelleen Isisin sala-ampujat muodostavat vaaran. Välillä jostakin läheltä kuuluu konekiväärien tulitusta.

Irakin armeija on päästänyt meidät paikalle. Vierailu osoittaa ainakin, että Mosulissa taistellaan verisesti. Osia Mosulin itäosasta on nyt Irakin armeijan käsissä, mutta eteneminen on hidasta, koska kaupungissa on edelleen satojatuhansia siviilejä.

– Etenemme, mutta meidän on pidettävä siviilit mielessä. Emme voi käyttää raskaita aseita kaupungissa, vaan taistelut käydään talo talolta, sanoo eversti Shukur Roghan Salem.

Irakin armeijan sotilaita tarkastuspisteellä Mosulin laidalla. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Peiton alla on sala-ampujan luoteihin kuollut teini-ikäinen poika.

”Vain Jumala  tietää mitä päivä tuo tullessaan”

Irakin armeijan lääkintämiehet vakuuttavat olevansa paikalla myös siviilejä varten. He eivät kerro omien joukkojensa haavoittuneista ja kaatuneista, mutta siviileissä riittää tekemistä.

Luvut kuulostavat hurjilta.

– Eilen oli 200 haavoittunutta, toissapäivänä 140. Vain Jumala tietää, mitä päivä tuo tullessaan. Puhun tässä siis vain siviileistä, sanoo lääkintämies Hussein Ali Asy, joka on kotoisin Bagdadista.

Hänen mielestään on selvää, että Isis tulittaa tarkoituksella siviilejä, kun nämä yrittävät paeta. Sala-ampujat tekevät pahaa jälkeä, mutta pahimmat vammat tulevat räjähdeansoista ja itsemurhapommittajista.

– Eilen meillä oli potilas, joka oli menettänyt sekä käden että jalan. Lapsia kuolee paljon. Osan onnistumme pelastamaan, osaa emme.

Ensiavun jälkeen sotilaat siirretään eteenpäin sairaalaan, mutta siviilien kohtalo vaikuttaa epäselvältä.

– Vakautamme haavoittuneiden tilan. Sitten heidät siirretään leireihin. Sieltä he toivottavasti pääsevät sairaalahoitoon, Ali Asy sanoo.

Armeijan suuren tarkastuspisteen viereisellä kadulla näkyy jo merkkejä normaalista. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Eilen oli 200 haavoittunutta, toissapäivänä 140. Vain Jumala tietää, mitä päivä tuo tullessaan.

Lääkintämies Hussein Ali Asy

Pieniä merkkejä paluusta arkeen

Hiukan kauempana rintamalinjalta tunnelma on rauhallisempi.

Armeijan suuren tarkastuspisteen vieressä olevalle kadulle on ilmestynyt myyntikärryjä ja kadulla kävelee siviilejä. 20-vuotias Taha Khalid Hammed on helpottunut Isisin lähdöstä.

– Onneksi pääsimme heistä eroon. Tulin ostamaan savukkeita ja vesipiipun makutupakkaa. Isishän kielsi nämä asiat meiltä, Hammed sanoo.

Hän vakuuttaa, että ihmiset tulevat nyt toimeen Irakin turvallisuusjoukkojen kanssa.

Ennen kuin Isis valtasi Mosulin kesällä 2014 paikallisten välit turvallisuusjoukkoihin olivat huonot. Sunnimuslimit muodostavat suurimman uskonnollisen ryhmän Mosulissa, ja turvallisuusjoukkojen jäsenet ovat taas suurimmaksi osaksi shiiamuslimeja.

Taha Khalid Hammed Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Edessä on vielä ongelmia vaikka Isis saataisiinkin karkotettua Mosulista.

Shiiataistelijat yrittävät paikalle

Lähtiessämme Mosulista kohti Irakin kurdialueen pääkaupunkia Erbiliä, kohtaamme erikoisen näytelmän Irakin armeijan tarkastuspisteellä.

Shiiataistelijoiden kymmenien ajoneuvojen saattue pyrkii liput liehuen kohti Mosulia. Irakin armeija pysäyttää taistelijat ja paikalle tulleet amerikkalaissotilaat katkaisevat varmuuden vuoksi reitin ajamalla panssariajoneuvonsa poikittain maantielle.

Irakin armeija pysäytti ryhmän Mosulin pyrkiviä vapaaehtoisia shiiataistelijoita tiesululla Mosulin itäpuolella. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Vapaaehtoistaistelijat halutaan pitää poissa Mosulista, koska shiiajoukkoja on syytetty sunniväestöön kohdistuvasta väkivallasta ja ryöstelystä.

Kovaäänisen kiistelyn jälkeen shiiataistelijat suostuvat kääntymään. Mutta välikohtaus on muistutus ongelmista, jotka ovat vielä edessä vaikka Isis saataisiinkin karkotettua Mosulista.