Hyppää sisältöön

Äiti taisteli poikansa kävelykyvyn puolesta – nyt Eemi kuntoutuu robotin avulla kotimaassa

Miia Laurila sai sitkeän selvittelyn jälkeen järjestettyä alaraajahalvaantuneelle lapselleen sopivan kuntoutuksen 150 kilometrin päähän kotoaan. Aikaisemmin hoito piti hakea Virosta asti.

7-vuotiaalla Eemi-pojalla todettiin pari vuotta sitten kasvain selkäytimessä.

Diagnoosi on todella harvinainen eikä Eemin vanhemmille annettu paljonkaan toivoa. Koepalojen oton jälkeen lääkäri arvioi leikkauksen riskin liian suureksi, eikä kuuden viikon sädehoitokaan saanut kasvainta pienenemään. Sitten siirryttiiinkin seurantalinjalle.

– Se tuntui aika pahalta, siltä ettei annettu toivoa. Että nyt vain seurataan, kuinka tässä mahtaa käydä, muistelee Eemin äiti Miia Laurila nyt, pari vuotta myöhemmin.

Laurila alkoi itse selvittää, löytyisikö jostain leikkaava lääkäri – ja onnistui siinä. Riskit olivat suuret, mutta jos kasvain olisi jatkanut kasvuaan, leikkausta ei todennäköisesti olisi pystytty enää tekemään. Vanhempien mielestä leikkaus oli ainoa mahdollisuus.

Leikkaus onnistui kirurgin mukaan parhaalla mahdollisella tavalla: kasvain saatiin pois. Eemi kuitenkin halvaantui leikkauksessa navasta alaspäin, koska kasvain oli venyttänyt ja painanut selkäytimen hermoja.

Tulokset vaativat paljon treeniä

Eemin kuntoutus aloitettiin fysio- ja allasterapialla, joita oli viikossa kolme tuntia. Äiti Miia Laurila alkoi kuitenkin etsiä muita vaihtoehtoja:

– Ajattelin että huippu-urheilijakaan ei menesty, jos hän treenaa vain kolme tuntia viikossa. Jos oikeasti halutaan saada tuloksia, vaaditaan paljon enemmän treeniä.

Miia etsi tietoa netistä ja törmäsi siellä kävelyrobottiin. Maailmalla saadut tutkimustulokset vaikuttivat lupaavilta, robotti kun käyttää hyväkseen hermoston uudistumista ja mukautumiskykyä.

Huippu-urheilijakaan ei menesty, jos hän treenaa vain kolme tuntia viikossa. Jos oikeasti halutaan saada tuloksia, vaaditaan paljon enemmän treeniä.

Miia Laurila

– Tavallaan se siis Eemin tapauksessakin opettaa uudestaan, kuinka kävelllään, havainnollistaa Laurila.

Kansainvälisesti robotit ovat Laurilan mukaan arkipäivää, mutta Suomesta hän ei apua löytänyt. Käynnit Viron Haapsalussa robottikuntoutuksessa antoivat nopeasti rohkaisevia ja iloisia tuloksia:

– Eemi sanoi ensimmäisellä viikolla, että tunto alkaa palautua jalkoihin ja että robotissa oleminen tuntui ihan kävelyltä. Toisella viikolla robotin käyrä näytti jo, että Eemillä oli omatoimista kävelyn yritystä.

Jalkaortoosit tekivät robotista lapsille sopivan

Koska Viroon on pitkä matka, Miia Laurila alkoi selvittää mahdollisuutta saada pojalleen kävelyrobottikuntoutusta Suomesta. Eri puolilla maata on neljä aikuisille sopivaa kävelyrobottia, ja niistä perheelle lähin oli Kannuksessa. Laurilan yhteydenoton jälkeen Kitinkannuksen kuntoutuskeskus hankki laitteeseen lasten jalkaortoosit.

– Se on helpottanut tosi paljon meidän elämäämme. Tuntuu että Eemikin nauttii tästä kuntoutuksesta, kun tuloksia tulee ja ne näkee saman tien ruudulta.

Eemin kunto kohoaa äidin mukaan jokaisen kuntoutuskäynnin myötä.

– Joka viikko on menty eteenpäin, hitaasti mutta varmasti.

Tähän pisteeseen pääsy on vaatinut kovaa työtä, ja äidin taistellessa kuntoutuksen puolesta isä on pitänyt perheen pystyssä.

– Oman lapsen kohdalla sitä raskautta ei voi miettiä. Olemme päättäneet, että Eemin eteen tehdään kaikki, mitä pystytään.

Kävelyrobotista Suomessa vasta vähän tutkimusta

Miia Laurilalla olisi pitkä lista toiveita ja parannusehdotuksia suomalaiselle terveydenhoidolle. Hän toivoo muun muassa, että suhtautuminen uusiin tekniikoihin muuttuisi avoimemmaksi.

– Syyksi ei kelpaa, ettei ole rahaa tai aikaa tai kokemusta. Pitäisi ottaa avoimin mielen uuusiakin kuntoutusmuotoja vastaan ja kokeilla, kuinka hyvin ne auttavat.

Joka viikko on menty eteenpäin, hitaasti mutta varmasti.

Miia Laurila

Kävelyrobotti on kehitetty Sveitsissä, ja sitä käytetään paljon eri puolilla maailmaa. Suomessa sen vaikutuksia aikuisten aivohalvauspotilaiden kuntotuksessa on tutkittu vielä niukasti, ja tulokset ovat hieman ristiriitaisia. Moni kuitenkin on kokenut saaneensa apua kävelyrobotista, ja joidenkin kävelykyky on palautunut.

Suomessa aikuisten kuntoutukseen tarkoitettuja kävelyrobotteja on Torniossa, Laitilassa, Tampereella ja Kannuksessa. Tänä syksynä Kannuksen laitteeseen hankittujen lasten jalkaortoosien ansiosta kävelyrobottia voivat käyttää nyt sekä aikuiset että lapset.

Lasten kuntoutukseen soveltuva robotti on nykyään myös Vihdissä Uudellamaalla. Toukokuussa käyttöön otettu robotti on Roboterapia-yrityksen omistuksessa. Lääkärin lähetettä ei tarvita, mutta mahdollisuus robotin käyttöön katsotaan diagnoosin perusteella.

Äiti uskoo Eemin nousevan jaloilleen

Laurila toivoo, että heidän tarinansa helpottaisi muiden samassa tilanteessa olevien perheiden tietä. Eemi on tällä hetkellä reipas ja illoinen ekaluokkalainen, joka on allasterapian ansiosta kehittynyt hyväksi uimariksi.

– Meille on annettu uusi mahdollisuus, kun kasvain on poissa. Nyt me keskitymme kuntoutuksen, jotta saadaan Eemi terveeksi jälleen.

Äiti odottaa tulevaisuutta valoisin mielin ja uskoo Eemin nousevan vielä jaloilleen. Hän lainaa poikansa idolia Elastista:

– Katse eteen ja suupielet ylöspäin!

Artikkelia täydennetty kello 12.35. Lasten kuntoutukseen soveltuva robotti on nykyään myös Vihdissä Uudellamaalla. Toukokuussa käyttöön otettu robotti on Roboterapia-yrityksen omistuksessa. Lääkärin lähetettä ei tarvita, mutta mahdollisuus robotin käyttöön katsotaan diagnoosin perusteella.

.
.