1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Terveysbisnes keskittyy – neljän kärki erottuu

Terveysalan bisnes elää hektistä kautta. Väki vanhenee, ja sote-uudistus tulee vauhdilla. Hoitofirmat haluavat olla pelissä mukana, taloustoimittaja Jari Järvinen kirjoittaa.

Fuusiot ja yrityskaupat
Lääkäri työpisteellä.
Toni Pitkänen / Yle

Terveydenhuollon palveluyritykset ovat valmistautuneet tulevaan jo tovin aikaa. Yritysostoja on tehty tiuhaan tahtiin, ja neljän kärki alkaa erottua.

Alan yksityisen puolen neljän kärjessä ovat nyt yhdistyvät Terveystalo ja Diacor, Mehiläinen, Attendo ja pörssiyhtiö Pihlajalinna. Kärkipaikka vaihtelee vähän sen mukaan, mitä lukuja tarkastellaan.

Yksityiset yritykset valmistautuvat terveysalan uudistuksiin

Markkinoilla oli jo ehditty spekuloida, kuka nappaa pieneksi jääneen Diacorin. Vastaus kuultiin tänään, ja nyt markkinoilla pohditaan, miten fuusiopeli tulee jatkumaan.

Suomalaiset terveyden- ja hoitoalan yhtiöt kiinnostavat sekä kotimaisia että ulkomaisia sijoittajia. Tiedossa on takuuvarmasti kasvavat markkinat, kun väestö ikääntyy, ja ihmiset elävät yhä pidempään. Myös lääkekulut kasvavat.

Samaan aikaan hallitus valmistelee sote-uudistusta, jonka myötä yksityiset terveysalan firmat pääsevät aivan uudella tavalla hoitomarkkinoille. Kymmenien miljardien eurojen terveydenhuoltolaskuissa riittää jaettavaa. Jos sote nimittäin joskus toteutuu.

Terveyspalvelualan Liiton mukaan kuntien ja sairaanhoitopiirien yksityiseltä sektorilta ostetun palvelutuotannon osuus on vain viisi prosenttia. Ostopalveluiden osuus terveydenhuollon kokonaismenoista on alle kolme prosenttia.

Fuusiovauhti muistuttaa metsäteollisuuden yhdistymisiä   

Hoitobisnes on siis yhä enemmän samanlaista kuin mikä muukin bisnes. Pelisäännöt ja markkinat ovat vain muuttumassa perusteellisesti. Terveysala haluaakin varautua muutoksiin paremmin kuin monin muu ala takavuosina.

Terveysfirmojen fuusiot tuovat mieleen metsäteollisuuden hurjat yritysjärjestelyt muutama vuosikymmen sitten. KOP:n ja SYP:n pankkileireihin kuuluneita metsäfirmoja myytiin, ostettiin ja yhdisteltiin toisiinsa kuin viimeistä päivää.

Fuusiorytäkän jälkeen Suomeen jäi jäljelle kolme suurta metsäjättiä: UPM, Stora Enso ja Metsä Group. Yhdistymisurakan jälkeen firmat alkoivat panna taseitaan kuntoon.

Alkoi raju saneeraus, joissa tehtaita ja koneita suljettiin surutta. Väkeä pantiin ulos, ja kokonaisia tehdaspaikkakuntia katosi.

Toivottavasti yksityinen hoito- ja sairaalabisnes ei toista metsäteollisuuden tarinaa.

Lue seuraavaksi