yle.fi-etusivu

Postin työntekijöistä tulossa myös vanhusten kotihoitajia Lounais-Hämeessä

Postin työntekijä saattaa jatkossa hoitaa lounaishämäläisiä vanhuksia. Posti on voittanut hoivapalveluiden sijaisuuksien kilpailutuksen alueella. Posti saattaakin rekrytoida riveihinsä tulevaisuudessa myös lähihoitajia.

kotipalvelut
Nuoremman ja vanhemman naisen kädet.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Lounais-Hämeessä on vuoden vaihteesta alkaen mahdollista, että tutun hoitajan sairastuttua avuksi tulisikin Postin työntekijä. Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnissa Posti on voittanut hoivapalveluiden tarjouskilpailun. Nelivuotisen sopimuksen arvo on 418 000 euroa.

Postilaiset ovat mukana niin vanhusten kotihoidossa kuin myös vammaispalveluissa. Kunnat käyttävät Postin työntekijöitä kotihoidon ruuhkahuippujen aikana ja esimerkiksi silloin, kun omat kodinhoitajat sairastuvat.

Posti on voitetusta kilpailutuksesta innoissaan. Postin kotipalveluista vastaava johtaja Petri Kokkonen sanoo, että tämä tarkoittaa päänavausta Postin tarjoamille kotihoidon kokonaisuuden palveluille. Osaan työtehtäviä tarvitaan ammatillinen koulutus.

– Meille tämä on iso juttu, koska nyt myös kotihoito on mukana. Nyt pääsemme kehittämään sitä ja pystytään takaamaan hoivapalveluiden säilyvyys haja-asutusalueilla, sanoo Kokkonen.

Henkilökohtaisia avustajia ja lähihoitajia

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tarjouskilpailu käsitti kotihoitopalvelut ja henkilökohtaisen avun. Posti toimii ruuhkahuippujen paikkaajana kuntayhtymän omille palveluille.

– Ikäihmisten kohdalla postin tehtäviin kuuluvat pääasiassa arjessa avustaminen ja hoivatehtävät. Eli henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimista, pyykkihuoltoa ja asiointipalvelua, sanoo vs. vanhuspalveluiden aluejohtaja Raija Virtanen.

Virtasen mukaan esimerkiksi kotihoidon piiriin tulevien sotainvalidien hoidossa Postin työntekijöitä saatetaan käyttää myös vakituisemmin.

Vammaispalveluissa Postilta tulee sijaispalveluita vasta silloin, kun varsinainen avustaja sairastuu eikä sijaista saada muuten.

– Pääosin edelleen käytetään meillä jo käytössä ollutta työnantajamallia, jolloin asiakkaalla on ne tutut, hänen itse valitsemansa henkilökohtaiset avustajat. Avustamisen kohteet sovitaan hyvinkin tarkkaan. Se voi olla työssä tai harrastuksissa avustamista tai sitten henkilökohtaisessa arjessa avustamista, sanoo puolestaan vammaispalveluiden aluejohtaja Jaana Paasikangas.

Posti valmis rekrytoimaan lähihoitajia

Esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan tehtäviä voi tehdä ilman ammattitutkintoa, mutta osaan tehtävistä vaaditaan soveltuva koulutus. Posti on valmis rekrytoimaan riveihinsä myös esimerkiksi lähihoitajia.

– Me kartoitamme ensin henkilöstöstä ne, ketkä ovat valmiita lähtemään hoivatyöhön. Henkilökohtaisen avustajan tehtäviin vaaditaan, että henkilö on motivoitunut ja innostunut kotipalveluverkostoon mukaan, sanoo Postin kotipalveluista vastaava johtaja Petri Kokkonen.

– Hoivapuolelle rekrytoimme esimerkiksi lähihoitajia. Me uskomme, että tarvetta tulee, sanoo Kokkonen.

Posti aloitti helmikuussa ensimmäisen kunnallisen yhteistyön kotipalveluista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kanssa. Postin työntekijät auttavat Eksoten kotihoidon ja vammaispalvelun asiakkaiden arjen sujumista ateriakuljetuksen tai postinjakelun yhteydessä.

– Etelä-Karjalan alueella tehdään jo kotihoidon työtä, mutta nyt Forssan myötä olemme mukana myös ammatillisella puolella, sanoo Kokkonen.

Posti ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä eivät ole vielä allekirjoittaneet sopimusta. Se voidaan tehdä valitusajan päätyttyä marraskuun loppupuolella.