1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

Eutanasia, kuolinapu, armokuolema, avustettu itsemurha, omaehtoinen kuolema – mitä maailman maat sallivat

Vain neljä maata hyväksyy lainsäädännöllä eutanasian, jossa lääkäri aiheuttaa potilaan kuoleman.

Belgialainen eutanasiapakkaus Kuva: Etienne Ansotte / EPA

Kansalaisaloitteen eutanasiasta eli kuolinavusta on Suomessa lyhyessä ajassa allekirjoittanut yli 38 000 ihmistä. Maailman mittakaavassa vain kourallinen maita hyväksyy eutanasian, ja niissäkin se tarkoittaa eri asioita.

Vain neljä maata hyväksyy lainsäädännöllä kuolinavun, jossa lääkäri aiheuttaa potilaan kuoleman. Yleensä se tapahtuu antamalla potilaalle kuolettava lääkeruiske. Lääkärin antama kuolinapu on sallittu Belgiassa, Hollannissa, Luxemburgissa ja Kolumbiassa.

Kuolinavun yleisemmässä muodossa lääkäri määrää kuolemaa toivovalle potilaalle reseptilääkkeet, jotka johtavat kuolemaan. Tästä eutanasian muodosta puhutaan avustettuna itsemurhana tai omaehtoisena kuolemana.

Se on sallittu Saksassa ja Sveitsissä, jossa vapaaehtoiset voivat auttaa potilasta ottamaan lääkecocktailin. Lisäksi se on sallittu Kanadassa ja osissa Yhdysvaltojen osavaltioita, mutta niissä sairaan pitää ottaa lääkkeet itse.

Lisäksi on maita, jotka ovat lainsäädännössään hyväksyneet niin kutsutun passiivisen eutanasian.  Sillä tarkoitetaan hoidon antamatta jättämistä tai aloitetun hoidon keskeyttämistä. Passiivinen eutanasia on hyväksytty laissa muun muassa Ruotsissa.

Suomen lisäksi eutanasiakeskustelua käydään Britanniassa, Ranskassa ja Australiassa. Suomen lakialoitteen mukaan lääkäri toteuttaisi eutanasian.

Yleensä eutanasiaa koskevat tarkat määräykset. Alla on lista maista, jotka hyväksyvät lääkärin tekemän eutanasian tai avustetun itsemurhan.

Tästä voit lukea kahden kuolinapua saaneen naisen tarinat.

Hollanti

Hollanti salli lääkärin tekemän eutanasian ja avustetun itsemurhan lailla ensimmäisenä maana maailmassa vuonna 2002. Laki kuvailee eutanasiaa arvokkaana kuolemana ihmiselle, joka on saanut kaiken mahdollisen saattohoidon.

Eutanasia voidaan myöntää ihmiselle, joka pyytää sitä tietoisesti, kärsii sietämättömistä kivuista, jonka sairaus on parantumaton ja jonka tila ei voi parantua. Kahden lääkärin pitää osallistua päätöksen tekoon, ja lääkärit raportoivat eutanasiatapauksista jälkikäteen tarkastelukomitealle.

Eutanasioiden määrä on ollut kasvussa viiden viime vuoden aikana, ja eutanasia myönnettiin yli 5 500 ihmiselle vuonna 2015. Etenkin dementikkojen ja psyykkisesti sairaiden ihmisten kuolinapupyynnöt ovat yleistyneet.

Viime vuonna eutanasia myönnettiin yli sadalle dementikolle ja yli 50 psykiatrisista häiriöistä kärsineelle ihmiselle. Käytännössä lääkäri antaa kuolemaa toivovalle potilaalle myrkkyruiskeen käsivarteen.

Vuonna 2014 eutanasiaoikeutta laajennettiin koskemaan yli 12-vuotiaita lapsia.

Belgia

Lääkärin tekemä eutanasia sallittiin Belgiassa vuonna 2002 ja lääkärin tekemä alaikäisen eutanasia vuonna 2014. Belgia on ainoa maa maailmassa, joka ei rajoita eutanasiaa mihinkään ikään.

Eutanasia voidaan myöntää ihmisille, jotka pyytävät sitä itse, voivat henkisesti hyvin ja kärsivät jatkuvista ja sietämättömistä kivuista, joita ei voida lievittää.

Belgia on myöntänyt eutanasian vuosittain noin 1 400 ihmisille. Määrä on kuitenkin viime vuosina ollut nousussa. Vuonna 2015 Belgiassa rekisteröitiin yli 2 000 eutanasiaa.

Tänä syksynä Belgiassa hyväksyttiin ensimmäistä kertaa alaikäisen eutanasia. Lain mukaan edellytyksenä on, että lapsi on parantumattoman sairauden loppuvaiheessa, ja hänen vanhempansa suostuvat eutanasiaan. Ensimmäinen eutanasian saanut lapsi oli 17-vuotias.

Luxemburg

Luxemburgin parlamentti hyväksyi eutanasian ja avustetun itsemurhan maaliskuussa 2009.

Ihmiselle voidaan myöntää eutanasia, jos tämä kärsii vakavasta, parantumattomasta sairaudesta. Eutanasian myöntäminen edellyttää kahden lääkärin ja asiantuntijoiden ryhmän hyväksyntää.

Puolen miljoonan asukkaan Luxemburgissa tehtiin 15 eutanasiaa vuosina 2013–2014.

Kolumbia

Kolumbia hyväksyi lääkäreiden tekemän eutanasian maaliskuussa 2015, kun terveysministeriö loi sairaaloille ja vakuutusyhtiöille eutanasiaohjeet.

Ensimmäinen ohjeiden mukainen eutanasia tehtiin saman vuoden heinäkuussa. 79-vuotias Ovidio Gonzales sairasti parantumatonta kurkkusyöpää ja kertoi kärsivänsä sietämättömistä kivuista.

Eutanasian voi saada sen jälkeen, kun lääkäri on kertonut potilaalle kaikki mahdolliset hoitovaihtoehdot. Mikäli potilas edelleen haluaa kuolla, lääkäri hakee eutanasialuvan raadilta, johon kuuluu potilaan sairauteen erikoistunut lääkäri, asianajaja ja joko psykiatri tai psykologi.

Kolumbian perustuslakituomioistuin hyväksyi eutanasian jo vuonna 1997. Toisen lain mukaan eutanasiasta voitiin kuitenkin tuomita jopa kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Sveitsi

Sveitsissä avustettu itsemurha on sallittu oman maan kansalaisten lisäksi myös ulkomaalaisille. Maa tunnetaankin itsemurhaturismista – avustettuja itsemurhia tehdään erityisillä itsemurhaklinikoilla.

Laki ei salli lääkärin avustamaa eutanasiaa, mutta vapaaehtoiset voivat avustaa itsemurhan tekemisessä. Itsemurhaklinikat veloittavat palveluistaan maksun.

Avustettu itsemurha on ollut sallittu vuodesta 1942 lähtien. Oikeus avustettuun itsemurhaan laajennettiin koskemaan terveitä vanhuksia, jotka kärsivät fyysisestä tai psyykkisestä kivusta, vuonna 2014. Sen jälkeen avustettujen itsemurhien määrä on noussut huomattavasti.

Vuonna 2015 Sveitsissä tehtiin noin 780 avustettua itsemurhaa ja vuonna 2014 noin 580. Poliisi tutkii kaikki tapaukset.

Saksa

Saksan parlamentti salli avustetut itsemurhat marraskuussa 2015. Edellytyksenä on, että avustajan motiivit ovat epäitsekkäät, eivät kaupalliset. Kaupallista avustettua itsemurhaa tarjoava voidaan tuomita kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Lääkäri tai omainen voi auttaa kuolemansairasta puolisoaan kuolemaan pelkäämättä rangaistusta.

Yhdysvallat

Avustettu itsemurha on sallittu lainsäädännöllä osassa Yhdysvaltojen osavaltioista. Se on laillinen Oregonin, Washingtonin, Vermontin, Kalifornian ja Coloradon osavaltioissa.

Oregonin osavaltio laillisti eutanasian vuonna 1997, ensimmäisenä maailmassa. Oregonin lääkärit ovat kirjoittaneet kuolettavia lääkereseptejä yli 1 500 ihmisille, ja noin tuhat on ottanut lääkkeet. Kuolemansairas ottaa lääkkeet itse.

Washington salli eutanasian vuonna 2009, Vermont vuonna 2013, Kalifornia kesäkuussa 2016 ja Colorado marraskuussa 2016.

Kanada

Yli 18-vuotiaat kanadalaiset voivat tehdä avustetun itsemurhan. Se laillistettiin kesäkuussa 2016.

Laki valmisteltiin sen jälkeen, kun Kanadan korkein oikeus päätti helmikuussa 2015, että kestämättömiä tuskia kärsivillä kuolemansairailla ihmisillä oli oikeus saada lääkäriltä apua kuolemaansa. Lääkäri määrää kuolemaa toivovalle ihmisille lääkkeet, jotka tämä ottaa itse.

Lain mukaan avustettu itsemurha voidaan myöntää kuolemansairaille ihmisille, joiden kuolema on kohtuudella ennustettavissa. Kanadan Unicef (siirryt toiseen palveluun) kampanjoi alaikäisten kuolinavun puolesta.

Tätä juttua varten on haastateltu eutanasiaa puolustavan Exitus-yhdistyksen Olli Penttilää.