1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinsuojelu

Karppien kohtelusta syntyi kohu – Kokkolan ympäristösihteerin mielestä nyt ammutaan yli

Kokkola päätti lopettaa lisähapen antamisen tekolampeen istutetuille karpeille. Nyt moni pelkää kalojen puolesta. Ympäristösihteeri Juhani Hannila rauhoittelee tilannetta ja kertoo, että kalat voivat tällä hetkellä hyvin.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolassa Pikiruukin lammen karpit ovat nostattaneet tunteita muun muassa sosiaalisessa mediassa. Yle uutisoi aiemmin, että Kokkolan kaupunki lopetti tekolammen hapetuksen ja ottaa tietoisen riskin lampeen istutettujen karppien kuolemasta.

Esimerkiksi Facebookiin on perustettu Pelastakaa Kokkolan Karppilammen karpit -niminen ryhmä, jossa kritisoidaan kaupungin päätöstä lopettaa lammen hapetus.

"Yliampuva kohu"

Kokkolan ympäristösihteeri Juhani Hannila pitää syntynyttä kohua yliampuvana. Hän valvoo Pikiruukin lammen karppien kuntoa säännöllisesti. Hannila arvioi, että todennäköisesti karpit säilyvät hengissä ilman hapetinta, jos talvi on tavanomainen.

Normaali tilanne on se, että happi riittää. Tässä vaiheessa asiasta ei kannattaisi paljon riidellä.

Ympäristösihteeri Juhani Hannila

Kalojen henki on vaarassa, jos talvesta tulee pitkä ja ankara ja lampeen muodostuu paksu jää.

– Lopputalvesta, yleensä vasta maaliskuussa voi tulla sellainen tilanne, että happi saattaa loppua. Normaali tilanne on se, että happi riittää. Tässä vaiheessa asiasta ei kannattaisi paljon riidellä, Hannila sanoo.

Karpit voivat tällä hetkellä hyvin

Juhani Hannilan mukaan karpit voivat tällä hetkellä hyvin. Tähän vuodenaikaan happea on vedessä riittävästi. Hannila ehdottaa, että kalojen hyvinvointi voitaisiin turvata sillä, että ilmastin otettaisiin kuitenkin tarvittaessa käyttöön.

Karppeja istutettiin Pikiruukin lampeen kuutisen vuotta sitten. Kuva: YLE / Jussi Siitarinen

– Jos tulee kova talvi, voidaan vaikka seurata happitilannetta ja tarvittaessa laittaa hapetin lammelle.

Tavallisesti hapetin on sulattanut jäähän Hannilan arvion mukaan halkaisijaltaan 5-10 metrin sulan paikan, jonka ympärillä jää on ohut. Aikaisemmin avannon ympärillä on ollut aita, jolla estettiin vahinkoja.

Hannilan mukaan aidan voi aivan hyvin asentaa paikalle jatkossakin, jos hapettimen toimintaa päätettäisiinkin jatkaa.

– Tässä vaiheessa vuotta hapetinta ei edes tarvita.