Voittomalja saattoi pelastaa suomalaisen sotamiehen hengen – hurjat reiät kertovat sirpaleiden voimasta

Jatkosodassa sotamies Bruno Toivosen repussa olivat sotilaskilpailun voittopokaali ja -malja. Venäläisten sirpaleiden vauhti tyrehtyi maljaan, mikä todennököisesti pelasti sotilaan hengen.

Kotimaa
Tinamäki-malja
Maljassa on kolme sirpaleen tekemää reikää. Yle Petri Kivimäki

Jatkosodan aikana Ratsuväkiprikaatin joukkoyksiköt alkoivat järjestää joukkoyksiköiden välisiä hiihto- ja ammuntakilpailuja. Kilpailu sai nimekseen Tinamäki-kilpailu, koska alun perin joukko-osastot olivat Äänisjärven rannalla Tinamäessä.

– Siellä oli tarkoitus pitää ratsuväkiprikaatin hiihtokilpailut jatkosodan aikana helmikuussa 1943, kertoo pitkän sotilasuran puolustusvoimissa tehnyt lappeenrantalainen Matti Mökkönen.

Tinamäki-malja
Sirpaleen tekemä viilto Tinamäki-pokaalissaYle Petri Kivimäki

Sirpaleet lensivät Bruno Toivosta kohti

Vastuu Tinamäki-kilpailun järjestämisestä oli Hämeen ratsurykmentin eli HRR:n ratsuvääpeli Bruno Toivosella. Kiertopalkinnoksi oli saatu 30 senttimetriä korkea pokaali. Ampumaottelun kiertopalkintona oli isohko malja.

– Juuri ennen ensimmäistä kilpailua ratsuväkiprikaati siirtyi Karjalankannakselle, minkä takia ensimmäinen kilpailu käytiin Viipurissa, kertoo Mökkönen

Jatkosodan neuvostoliittolaisten suurhyökkäys alkoi 10.6.1944. Tuolloin kilpailun kiertopalkinnot - malja ja pokaali - olivat Bruno Toivosen repussa.

Neljä päivää myöhemmin puna-armeijan hyökkäys oli edennyt Uudellekirkolle Rasvatun kylän Vammelsuuhun saakka. Tuolloin Bruno Toivonenkin joutui kranaatin sirpaleiden linjalle.

– Puna-armeijan tykistökranaatin sirpaleet lävistivät Bruno Toivosen selässä olleen repun, jolloin molemmat palkinnot haavoittuivat, kertoo Matti Mökkönen.

Tinamäki-malja
"Haavoittunut" Vammelsuu torjuntataistelussa 14.6.1944.Yle Petri Kivimäki

"Haavoittunut" Vammelsuun torjuntataistelussa

Korkea palkintopokaali selvisi sirpaleiskusta pienellä, pokaalin kyljessä olevalla lommolla. Pokaalin alaosassa on noin kolme senttimetriä pitkä ja puoli senttimetriä leveä viilto.

Tinamäki-malja
Yle Petri Kivimäki

Malja kärsi iskusta pokaalia enemmän, mutta se saattoi pelastaa Bruno Toivosen hengen. Maljassa on kolme reikää. Niistä suurin on noin kahden euron kolikon kokoinen, toinen hivenen pienempi ja kolmas pitkä viilto.

– Tykistökranaatin sirpaleet ovat lävistäneet maljan, ja jäljet näkyvät, kertoo Matti Mökkönen.

Voiko olla, että malja pelasti Bruno Toivosen hengen?

– Jos sirpaleet tulivat takaa, niin sirpaleet ovat voineet pysähtyä tuohon maljaan, pohtii pitkän työuran puolustusvoimissa tehnyt Pentti Viskari.

Näin ajattelee myös Matti Mökkönen.

– Mahdollisesti näin on käynyt. Bruno Toivonen kuoli 1980-luvulla - ei luultavasti sirpale osunut, naurahtaa Mökkönen.

– On varmasti ollut aikamoinen elämys Brunolle. Onkohan ensimmäisenä tarkastanut oman kuntonsa vai pokaalit, myötäilee Pentti Viskari.

Pentti Viskari ja Matti Mökkönen
Pentti Viskari ja Matti Mökkönen tutkivat Tinamäki-pokaalia Adolf Ehrnrooth -kabinetissa. Malja näkyy vitriinissä vasemmalla.Yle Petri Kivimäki

Malja ja pokaali ovat Uudenmaan rakuunarykmentin (URR) säätiön omaisuutta. Niitä säilytetään Lappeenrannan Rakuunamäellä Adolf Ehnrootin kabinetissa, jossa on esillä muitakin sotilaiden vuosien aikana voittamia palkintoja: maljoja, pokaaleja, mitaleja ja palkintolautasia.