Tutkimuksella selvitetään paikallisten ja turvapaikanhakijoiden välisiä suhteita

Väestöryhmien välisiä suhteita selvitetään tutkimuksella, jossa kysytään muun muassa jännitteiden kehittymisestä, turvallisuuden tunteisiin vaikuttavista asioista ja vuorovaikutuksesta.

turvapaikanhaku
Teippiveistos työpaja Aineen taidemuseolla.
Ronaldo-veistokselle piirretään vielä kasvot.Minna Aula / Yle

Tornio on mukana eri väestöryhmien välisiä suhteita selvittävässä tutkimuksessa. Tutkimus on ensimmäinen laaja selvitys Suomessa siitä, kuinka paikallisten ja turvapaikanhakijoiden vuorovaikutus koetaan. Torniolaisilta tullaan kysymään muun muassa jännitteiden kehittymisestä, turvallisuuden tunteisiin vaikuttavista asioista ja vuorovaikutuksesta eri väestöryhmien välillä. Tutkimus on osa oikeusministeriöin TRUST-hanketta.

Tornion vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Marika Kurthin mielestä tutkimukselle on selkeä tarve.

– Tämä on meidänkin näkökulmasta mielenkiintoista. Meilläkin on loppujen lopuksi aika vähän tietoa siitä, miten suhteet menevät ja me ei välttämättä tiedetä, ovatko asiakkaat ystävystyneet paikallisten kanssa ja minkälaisia ystävyyssuhteita heillä on, Kurth sanoo.

Kurthin mukaan ongelmia ilmenee vähän ja yhteiselo paikallisten ja Tornion vastaanottokeskuksen asiakkaiden kesken sujuu hyvin.

Koko vastaanottokeskuksen väki teippaili

Tornion vastaanottokeskuksen koko väki osallistui torstaina Tornion Aineen taidemuseolla järjestettyyn työpajaan. Päivän aikana käärittiin kelmuun ja teipattiin muun muassa koko ihminen tai arkisia esineitä, joista muotoutui teippiveistoksia. Työpaja on yksi osa kolmevuotista TRUST-hanketta.

Irakilaiset Ali ja Kalif istuvat Aineen taidemuseon lattilalla. Ali pyörittää teippiä Kalifin polven ympärille. Heidän veistokselleen on valmistumassa niska.

Teippiveistos työpaja Tornion Aineen taidemuseolla.
Teippiveistokset viedään Rajalla kauppakeskukseen.Minna Aula / Yle

Ihmisen kokoiset hahmot kerätään aulaan. Osalle on piirretty tussilla kasvot ja yhden hahmon selässä lukee numero seitsemän.

– This is Ronaldo, sanovat irakilaiset Ardala ja Gora.

Teippiveistokset viedään Rajalla-kauppakeskukseen näyttelyyn, joka avataan perjantaina.