Ruotsissa kehitetty terapiajooga leviää nyt Suomessa – MediYogan hyödyistä kaivataan kotimaisia tutkimuksia

Medijoogalla kerrotaan olevan terapeuttisia ja lääkinnällisiä vaikutuksia, joita on tutkittu Ruotsissa jo vuosia.

jooga
Rentoutumista.
Ruotsissa medijooga on jo monin paikoin osa julkista terveydenhuoltoa.AOP

Uusi joogamuoto, viralliselta nimeltään MediYoga, kehitettiin alun perin Ruotsissa jo vuonna 1998. Se perustuu syvähengitykseen, rauhoittumiseen ja yksinkertaisiin liikkeisiin, joita pystyvät tekemään myös liikuntarajoitteiset.

Medijoogalla kerrotaan olevan terapeuttisia ja lääkinnällisiä vaikutuksia, joita on naapurimaassa tutkittu jo vuosia. Tutkimuksia on tehty muun muassa Tukholman Karoliinisessa instituutissa, ja parhaillaan Danderydin sairaalassa tutkitaan medijoogan vaikutuksia sydänpotilaiden hoidossa.

Runsas vuosi sitten esimerkiksi SVT uutisoi tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan medijoogan havaittiin olevan paras apu selkäkipuun. Sen vaikutuksia myös lukuisiin muihin vaivoihin on tutkittu Ruotsin lisäksi Yhdysvalloissa.

Ruotsissa medijooga on jo monin paikoin osa julkista terveydenhuoltoa, ja sen kerrotaan auttavan muun muassa stressiin, unettomuuteen, erilaisiin kipuihin ja korkeaan verenpaineeseen.

Medijooga halutaan myös suomalaisiin sairaaloihin ja tutkimuksiin

Medijooga saapui Suomeen muutamia vuosia sitten, sekä Etelä-Suomeen Tukholman kautta että Meri-Lappiin Tornion ja Haaparannan kautta. Väestöpohjaltaan pienessä Meri-Lapin seutukunnassa se on saanut jo parisen sataa harrastajaa.

Joogaohjaaja Tuija Rantamaa toivoo myös kotimaisia tutkimuksia medijoogan vaikutuksista.

– Toivoisin, että sairaaloissa mietittäisiin tosissaan olisiko tästä yhdeksi hoitomuodoksi. Tietenkin siihen tarvitaan tutkimuksia tämän vaikuttavuudesta. Ehkä sitten lähtisi aukeamaan sekin puoli, Rantamaa uskoo.

Jo vuonna 2014 julkaistussa tutkimuslääkäri Milla Rosengård-Bärlundin väitöstutkimuksessa osoitettiin, että syvähengityksellä oli positiivisia vaikutuksia autonomisen hermoston häiriöiden korjaamisessa.

Myös muut suomalaiset tutkijat ovat kiinnostuneita käyttämään medijoogaa osana tutkimuksiaan. Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksen professorin Per-Henrik Groopin mukaan ongelmaksi on kuitenkin muodostunut koehenkilöiden kiireinen elämä. Luotettavien tutkimustulosten saamiseksi tutkittavien pitäisi sitoutua päivittäiseen 5–10 minuutin joogahetkeen.

Medijooga-ohjaajien koulutus suunnitteilla

Toistaiseksi medijooga tunnetaan Suomessa lähinnä maan eteläosassa, Meri-Lapissa ja länsirannikolla, mutta toiveissa on, että se leviäisi laajemmallekin.

Leviämistä on hidastanut toistaiseksi se, että medijoogan ohjaajia koulutetaan vain Ruotsissa, mutta nyt suunnitelmissa on järjestää ensimmäinen koulutus Suomen puolella.

– Ajatuksena on, että voisimme kouluttaa medijoogaohjaajia täällä Meri-Lapin alueella. Koulutus aloitetaan aikaisintaan syksyllä 2018, toteaa Rantamaa.

Joogamuodon virallinen nimi on MediYoga, mutta artikkelissa käytetään suomenkielistä muotoa medijooga.