Laki muuttuu – Katso, missä tilanteissa poliisi voi etsiä huumeita koiran avulla

Sisäministeriö valmistelee lakia, joka antaisi poliisille luvan käyttää huumekoiraa musiikkifestivaaleilla.

huumeet
Yle / Riikka Pennanen

Poliisi on saamassa nykyistä laajemmat valtuudet tarkastaa henkilöitä erilaisissa yleisötilaisuuksissa. Listasimme, missä poliisi voisi käyttää huumekoiraa ja missä ei.

1. Festarialueella?

Kyllä. Poliisi voi etsiä huumeita festarialueella ilman rikosepäilyä, jos poliisi voi olettaa esimerkiksi aiempien kokemusten perusteella, että festarivierailla on hallussaan huumeita.

2. Festareiden leirintäalueella?

*Kyllä. *Poliisi voi tehdä turvallisuustarkastuksia myös yleistötilaisuuksien majoitustiloissa, kuten leirintäalueella tai hotellissa.

3. Festareiden leirintäalueella olevassa teltassa?

*Ei. *Poliisin valtuudet ulottuvat vain yleisötilaisuuksien majoitustilojen yleisiin tiloihin. Poliisi ei voi tarkastaa henkilöitä ilman rikosepäilyä esimerkiksi tapahtuman leirintäalueella olevan teltan sisällä, koska teltta kuuluu kotirauhan piiriin. Sama koskee hotellihuonetta.

4. Festarijunassa?

*Ei. *Poliisi ei voi kulkea huumekoiran kanssa musiikkifestivaaleille matkalla olevassa junassa, koska tarkastusvaltuudet ulottuvat vain tilaisuuden tapahtuma-alueelle, majoitustiloihin tai niiden välittömään läheisyyteen.

Poliisi ei voi tehdä tarkastuksia myöskään festivaalialueella tai sen lähistöllä olevassa henkilö- tai linja-autossa. Kulkuneuvon tutkimiseksi poliisilla pitää olla epäily rikoksesta.

5. Torilla järjestettävässä konsertissa?

Kyllä. Yleisötilaisuuden ei tarvitse olla aidatulla alueella.

6. Milloin tahansa torilla tai kävelykadulla?

Ei. Poliisi saa tehdä tarkastuksia vain yleisötilaisuuksissa, ei esimerkiksi satunnaisesti kadulla. Uusi laki on tarkoitus rajata näin, jotta poliisille ei tulisi liian laajaa oikeutta puuttua henkilön yksityisyyteen.

Apulaisoikeusasiamies kiinnitti huomiota muun muassa kysymykseen yksityisyydestä, kun hän linjasi vuoden 2013 loppupuolella, että koiran avulla ei voi etsiä huumeita yleisellä paikalla. (siirryt toiseen palveluun) Oikeusasiamiehelle oli kanneltu, koska Oulun poliisi käytti koiraa huumevalvonnan apuna kävelykadulla. Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun jälkeen poliisi lopetti huumekoirien käytön niin kävelykaduilla kuin musiikkifestivaaleillakin.

7. Ravintolakeikalla?

Epäselvää. Lausuntokierroksella oleva lakiesitysluonnos (siirryt toiseen palveluun) ei anna suoraa vastausta siihen, saisiko poliisi tuoda huumekoiran myös ravintolassa järjestettävälle musiikkikeikalle.

Luonnoksessa sanotaan, että erityistä suojelua tai erityistä valvontaa edellyttäviä yleisötilaisuuksia ei voida määritellä tyhjentävästi, vaan poliisin pitää arvioida suojelun ja valvonnan tarve sekä käyttämänsä menettelytavat tapauskohtaisesti.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpää sanoo, että ravintolakeikka ei ole sellainen yleisötilaisuus, jonka valvontaan tällä lailla tähdätään. Järvenpään mukaan ravintola on myös ympäristönä sellainen, johon poliisi tuskin huumekoiraa vie.

Ainakaan poliisi ei voi tuoda huumekoiraa ravintolaan silloin, kun siellä ei ole yleisötilaisuutta.