USA:n Alt-Right on nuorehkojen miesten liike, joka ajaa valkoisten ylivaltaa internetin voimalla

Donald Trump oli liikkeen idoli, mutta torjui sen tuen, kun verkossa levisi video natsitervehdyksistä.

Yhdysvallat
Kuvakaappaus The Atlanticin videosta
Kuvakaappaus The Atlanticin videostaThe Atlantic

Yhdysvaltain Alt-Right- eli Alternative Right -liikkeen jäsenistöä yhdistää se ajatus, että valkoihoisia vastaan on menossa hyökkäys, joka vaatii vastahyökkäystä. Poliittinen korrektius ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ovat aseita, joilla yritetään tuhota valkoiset ja heidän kulttuurinsa, Alt-Right katsoo. Yhteinen johtotähti on myös äärioikeistolaisuus.

Donald Trump oli presidenttiehdokkaana Alt-Rightin idoli, joka liikkeen johtajan Richard Bertrand Spencerin mukaan loi elintilaa Alt-Rightille. Vaalivoittajana Trumpkin on alkanut näyttäytyä monille aivan liian liberaalina ja sovittelevana.

Internetiin tällä viikolla vuotaneet "Heil Trump" -huudot ja natsitervehdykset Alt-Rightin kokouksessa saivat Trumpin sanomaan, ettei ole moista tukea vailla.

Valkoisten ylivaltaa ajavan National Policy Institute (siirryt toiseen palveluun) -järjestön johtaja Richard Bertrand Spencer antoi Alternative Rightille nimen kahdeksan vuotta sitten. Hänen tavoitteenaan on tehdä Yhdysvalloista pelkästään valkoisten maa tavalla, jota hän kutsuu "rauhanomaiseksi etniseksi puhdistukseksi".

Se tarkoittaisi muiden kuin valkoisten eurooppalaisten maahanmuuton estämistä. Epäselvää on, mitä se tarkoittaisi nykyisille latino- tai mustille kansalaisille – tai maan alkuperäisasukkaille intiaaneille.

Right-Alt pitää kiinni rodun käsitteestä

Rodun käsite on vaihdellut eri aikoina ja eri kulttuureissa. Nykybiologien mukaan sen käyttäminen ihmisestä ei ole perusteltua, sillä ihmiset ovat geneettisesti hyvin yhtenäinen laji ihonväristä tai muista ulkonaisista eroista huolimatta.

Spencer on aivan eri mieltä tutkijoiden kanssa ja pitää heidän näkemystään epätieteellisenä. NPI:n tehtäväksi hän on määritellyt valkoisten herättämisen suojelemaan biologista ja kulttuurista jatkuvuuttaan.

Maahanmuutto on eräänlaista sotaa. Valkoisten amerikkalaisten on myönnettävä se kipeä totuus, että ilman dramaattisia toimenpiteitä heidän lapsenlapsensa elävät vieraassa ja vihamielisessä maassa.

Richard Bertrand Spencer

Spencerin mukaan valtavirtainen konservatiivisuus on Alt-Rightin kannattajille hyödyttömän löysää nykyisessä – Spencerin sanoin – yltiörodullisessa maailmassa. Tänä ja viime vuonna Alt-Right on näyttäytynyt etenkin Syyrian sotapakolaisten maahantulon vastustajana ja saanut aiempaa enemmän huomiota.

Alt-Right ei kuitenkaan ole kiinteä, saati yksimielinen joukko, vaan painotuksia on monia, eivätkä kaikki ole keskenään suinkaan ristiriidattomia. Erimielisyyttä on jopa yhdestä äärioikeiston peruskysymyksestä: Ovatko juutalaiset pahan alku ja juuri? Osa Alt-Rightin johtajista – myös Spencer – on antisemiittejä, mutta joukossa on niitäkin, joille juutalaiset kuuluvat valkoisiin.

Naiskannattajien määrä on hyvin pieni

Alabaman yliopiston politologi George Hawley kirjoittaa kirjaa Alt-Right-liikkeestä. Hän summasi The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelussa tällä viikolla haastattelujensa perusteella, että liike on rajoiltaan epämääräineni online-ilmiö, jonka ytimessä on kaipuu valkoisten ylivaltaan.

Mitä sitten tapahtuu, kun Yhdysvalloissa on vain valkoista väestöä? Siitä Alt-Rightissa ollaan monta mieltä. Niitäkin on, joiden mielestä kaikki muu voi hyvin jäädä ennalleen, Hawley kertoo.

Hawleyn mukaan tyypillinen Alt-Rightin jäsen on nuori tai nuorehko mies, collegessa tai sen käynyt, uskonnoltaan maallistunut tai ateisti. Naisten osuus Alt-Rightin ytimessä on todella pieni, eikä heitä sinne ehkä halutakaan: liike on voimakkaasti feminismin vastainen.

Hawley sanoo Alt-Rightin onnistuneen brändaamään itsensä koulutettujen nuorten miesten makuun: ironiseksi kieli-poskessa-liikkeeksi, sen sijaan että käyttövoimana olisi Ku Klux Klanin tai muiden ylivaltaliikkeiden tappava viha.

Twitter sulki tilit, Spencer syytti teloituksesta

Alt-Right on olemassa myös fyysisesti. Sen kannattajia kokoontuu Spencerin kutsumina pääkaupunkiin Washingtoniin kahdesti vuodessa, ja liikkeellä on useita kustantamoja. Varsinainen elämänlanka on kuitenkin sosiaalinen media.

Monet Alt-Rightin kannanottoja verkossa levittävät pitävät sitä vain hupaisana trollauksena. Mutta sisältöjä luovat käyttävät siihen paljon aikaa, eivätkä he tee sitä huvin vuoksi.

Professori George Hawley

Esimerkiksi Twitter-sivustoltaan Alt-Right on onnistunut vuodattamaan anonyymien kirjoittajien aatteita valtavirtaan. Tunnetuin esimerkki on "aisankannattaja" eli "cuckold"- ja "conservative"-sanoista yhdistetty termi "cuckservative". Sillä Alt-Right tökki navan alle republikaanipoliitikkoja, joita se piti pettureina.

Spencerin oman tilin Twitter sulki tässä kuussa yhtenä niistä, joilla yhtiö katsoi levitettävän vihapuhetta. Joukoissa olivat myös monien muiden Alt-Right-johtajien, National Policy Institutin ja Spencerin Radix Journal -lehden tilit.

Spencer kommentoi sitä verkossa: "Olen fyysisesti hengissä, mutta digitaalisesti Alt-Right on teloitettu". Hän myös palasi ajatukseensa puhdistuksesta, mutta tällä kertaa negatiivisena asiana: "Tämä on yhtiöiden stalinismia, jossa ihmisiä puhdistetaan heidän näkemystensä vuoksi."