1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksen eteneminen näkyy Jäämerellä – Ennätyslämmin talvi voi silti vielä kylmetä

Sekä maapallon pohjoisissa että eteläisissä osissa on vähemmän jäätä kuin koskaan aiemmin tähän aikaan vuodesta. Asiantuntijat ovat silti varovaisia lähiaikojen ennustamisessa.

ilmastonmuutos
Tutkimusalus Lilliehöökissä Huippuvuorilla heinäkuussa 2016.
Tutkimusalus Lilliehöökissä Huippuvuorilla heinäkuussa 2016.AOP

Viime päivien hätkähdyttävimpiä uutisia on ollut, että ilman lämpötila Pohjoisella jäämerellä on ollut jopa 20 astetta normaalia korkeampi. Yleensä napa-alueella on tähän aikaan vuodesta pakkasta 25 astetta, nyt vain 5 astetta.

Korkeita lämpötiloja selittää se, että pohjoisnapaa ympäröivällä alueella on vuoden aikaan nähden ennätyksellisen vähän merijäätä. Barentsinmerellä ja Karanmerellä ei ole merijäätä ollenkaan.

Täysin poikkeukselliset ovat olot myös Huippuvuorilla, kertoo sieltä pari viikkoa sitten palannut Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Timo Vihma.

– Huippuvuorten ympärillä ei ole lainkaan merijäätä, lisäksi siellä satoi rankasti. Syntyi jopa mutavyöryjä, joiden aiheuttaman vaaran takia osa pääkaupungista Longyearbyenistä evakuoitiin, Vihma kertoo.

Myös Etelämantereen lähistöllä on ennätusvähän jäätä

Sen lisäksi, että Pohjoisella jäämerellä on nyt poikkeuksellisen vähän jäätä, tilanne on sama myös Etelämannerta ympäröivällä Eteläisellä jäämerellä.

– Merijään peittävyys on tällä hetkellä dramaattisesti vähäisempi kuin koskaan aikaisemmin marraskuussa luotettavien havaintojen aikana, Vihma sanoo.

Jäämerien sulaminen kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Pohjoisen jäämeren kiihtyvällä vauhdilla kohonneet lämpötilat vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen myös Suomessa. Silti tutkijat ovat varovaisia lähiaikojen ennustamisessa.

Merijään peittävyys on nyt dramaattisesti vähäisempi kuin koskaan aikaisemmin marraskuussa.

Tutkimusprofessori Timo Vihma

– Suomen säätä ei oikeastaan pystytä ennustamaan kahta viikkoa kauemmas. On kuitenkin selvää, että vaikka meille nyt alkaisi virrata ilmaa pohjoisesta, se ei voisi olla kovin kylmää.

Tällä hetkellä leuto talvi voi Suomessakin siis vielä kylmetä. Kylmää ilmaa voi tulla Suomeen myös itätuulten tuomana. Siperiassa on tällä hetkellä tavallista kylmempää.

Jopa 20 astetta keskiarvon yläpuolella oleva yksittäisen päivän lämpötila voi mahtua niin sanottuun luonnolliseen vaihteluun. Nyt poikkeuksellisen lämmin sää on jatkunut jo useita viikkoja.

– Tämä ei olisi mahdollista ilman ilmaston muutoksen aiheuttamaa merijään näin suurta vähenemistä, Vihma sanoo.

Lämpötiloja nostavat jään puute ja ilmavirtaukset

Merijää ja sen päällä oleva lumi ovat erittäin tehokkaita lämmön eristeitä.

Jään vähäisyyttä Jäämerellä selittää se, että lämpöä on kulkeutunut pohjoiseen ilmavirtausten mukana.

– Tyypillisestihän Jäämeren ilman lämpötila on talvella 20–30 astetta miinuksella ja parin metrin päässä merijään alla meriveden lämpötila on lähellä nollaa.

Kun lunta ja jäätä ei ole, avoimesta merestä poistuu talvella ja syksyllä valtavasti lämpöä ilmaan.

Kesällä vaikutus on lisäksi se, että jään puuttuessa yhä vähemmän auringon säteilystä heijastuu takaisin avaruuteen ja jää lämmittämään merta.

Pohjoisen ja etelän lämpötilaeron kaventuminen muuttaa ilmavirtauksia

Jään vähäisyyttä Jäämerellä selittää se, että lämpöä on kulkeutunut pohjoiseen ilmavirtausten mukana, sanoo tutkijaprofessori Timo Vihma, joka on perehtynyt niin sanottuihin suihkuvirtauksiin.

Virtaukset saavat alkunsa siitä, että päiväntasaajan seudun ja pohjoisnavan välillä on lämpötilaero. Nyt tuo lämpötilaero on kuitenkin kaventunut.

Ilmastonmuutoksen seurauksena pohjoisnavan seutu on lämmennyt voimakkaasti, vähintään kaksi kertaa nopeammin kuin eteläisemmillä leveysasteilla.

Suihkuvirtaus
Yhdysvaltain avaruuspalvelun kuva suihkuvirtauksista.NASA

Päiväntasaan ja pohjoisnavan välisen lämpötilaeron kaventuminen pyrkii muuttamaan suihkuvirtauksia aaltoileviksi. Silloin lämmintä ilmaa virtaa lounaasta pohjoiseen. Suihkuvirtauksista johtuu toisaalta myös se, että Siperiaan on virrannut kylmää ilmaa luoteesta.

Arktiselle alueelle on syntynyt kierre, jossa etelästä virtaava lämmin ilma lämmittää arktisia alueita, mikä puolestaan lisää aaltoilevien suihkuvirtausten mahdollisuutta.

Jäämeren jäätön syksy vain ajan kysymys

Ilmastotutkijoiden mielenkiinto kohdistuu tällä hetkellä esimerkiksi siihen, miten paljon ja miten tiheään suihkuvirtaukset muuttuvat.

Jäämerellä tapahtuvat muutokset ovat selkein pitkän aikavälin merkki ilmastonmuutoksen etenemisestä. Siksi tutkijoita kiinnostaa etenkin se, milloin Pohjoisella jäämerellä on ensimmäinen täysin jäätön syksy.

– Voi olla, että se tapahtuu jo 2020-luvulla, tai sitten huomattavasti myöhemmin, tutkimusprofessori Timo Vihma pohtii.

Lue seuraavaksi