1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

Kaksi eutanasiaa: Nuori ALS-potilas järjesti juhlat – Vanha italialainen suri kauneutensa menettämistä

41-vuotiaan Betsy Davisin ja 85-vuotiaan Oriella Cazzanello motiivit avustettuun itsemurhaan poikkeavat rajusti.

Kuva: Yle

Kalifornialainen Betsy Davis kuoli heinäkuussa. 41-vuotiaalla Davisilla oli ALS-tauti, joka rappeutti hänen liikehermosolujaan. Hän ei pystynyt enää seisomaan, ja hänellä oli vaikeuksia syödä ja puhua.

Heinäkuun alussa hän lähetti lähimmille ystävilleen ja omaisilleen sähköpostin, jossa heidät kutsuttiin kahden päivän juhliin.

– Olosuhteet poikkeavat kaikista muista juhlista, joihin olette osallistuneet, ja se vaatii tunteiden kestävyyttä, tasapainoisuutta ja avoimuutta, Davis kirjoitti.

Juhlissa oli vain yksi sääntö.

– Pistäkää päällenne, mitä haluatte. Kertokaa, mitä teillä on sydämellänne. Tanssikaa, hyppikää, huutakaa, laulakaa, rukoilkaa, mutta älkää itkekö niin, että näen.

– Minulle on tärkeää, että viimeiset vuorovaikutuksemme ovat iloisia ja kepeitä. Jos teidän pitää itkeä, voitte mennä itkualueille... tai kulman taakse.

Davis laati juhliinsa yksityiskohtaisen ohjelman, joka sisälsi tarkan tiedon siitä, milloin hän ottaisi tappavan lääkecocktailin. Kalifornian lain mukaan lääkäri voi määrätä kuolemansairaalle henkilölle kuolettavia lääkkeitä. Sairaan on otettava lääkkeet itse.

Yli 30 ihmistä lensi Betsy Davisin juhliin eri puolilta Yhdysvaltoja. Ne pidettiin Davisin kuistilla vuorten ympäröimässä Ojain kaupungissa Etelä-Kaliforniassa.

– Ajatus siitä, että viettäisimme ihanan viikonlopun, joka huipentuu hänen itsemurhaansa – se ei ole normaali asia, se ei ole normaali, jokapäiväinen tapahtuma. Kaiken hauskuuden, hymyjen ja naurun taustalla oli tietoisuus siitä, mitä oli tulossa, kertoo Davisin ystävä Niels Alpert Fox Newsille.

Juhlissa oli musiikkiesityksiä, niissä katsottiin Davisin lempielokuvia, juotiin drinkkejä ja syötiin pizzaa. Kun kaksi päivää oli kulunut, Davisin perhe ja hoitajat kuljettivat hänet vuorenrinteelle asetettuun katosvuoteeseen. Vieraat jättivät hyvästinsä.

Davis joi kookospirtelön, johon oli sekoitettu morfiinia, pentobarbitaalia ja kloraalihydraattia. Kello oli 18.30. Hän halusi nukahtaa auringon laskiessa. Kuolema tuli neljä tuntia myöhemmin.

Vuotta aiemmin hän oli perustellut päätöstään sisarelleen sähköpostiviestissä.

– En halua elää elämääni halvaantuneena, syödä vatsaani kiinnitetyn letkun kautta tai kommunikoida koneen avulla. Olisin mieluummin vapaa kuin haudattuna kehooni.

Betsy Davisin kuolinjuhlista on kerrottu muun muassa Fox Newsissa (siirryt toiseen palveluun) ja Washington Postissa (siirryt toiseen palveluun). Hän oli ensimmäisiä kuolemansairaita ihmisiä Kaliforniassa, joka sai luvan avustettuun itsemurhaan. Kalifornia salli kuolinavun tämän vuoden kesäkuussa.

Italialaisvanhus suri kauneutensa menettämistä

Italialainen Oriella Cazzanello kuoli tammikuussa 2014. Hän matkusti kotikylästään Arzignanosta Baseliin Sveitsiin ja kirjoittautui siellä sijaitsevalle itsemurhaklinikalle.

85-vuotias Cazzanello kertoi haluavansa kuolla, koska vanheneminen vaivasi häntä. Hän koki väistämättä menettävänsä ulkonäkönsä, josta oli ylpeä. Fyysisesti ja henkisesti hän oli terve, mutta koki itsensä yksinäiseksi.

Cazzanello ei kertonut omaisilleen aikeistaan. He saivat tietää avusteutusta itsemurhasta vasta, kun sveitsiläinen itsemurhaklinikka postitti Oriella Cazzanellon asianajajalle tämän kuolintodistuksen ja tuhkat. Asianajaja välitti kuolinviestin omaisille, jotka olivat tehneet Cazzanellosta katoamisilmoituksen.

Cazzanello maksoi avustetusta itsemurhasta 10 000 euroa.

Bernin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 16 prosenttia avustetun itsemurhan Sveitsissä tekevistä on terveitä. Cazzanellon avustetusta itsemurhasta ovat kertoneet muun muassa brittilehti Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) ja yhdysvaltalainen New York Daily News (siirryt toiseen palveluun).

Sveitsi salli avustetut itsemurhat omille kansalaisilleen ja ulkomaalaisille vuonna 1942. Niitä tehtiin viime vuonna lähes 800.

Voi lukea lisää maista, jotka sallivat eutanasian täältä.