Lapset tutustuivat jouluseimeen – Paimensauva muistuttaa taikasauvaa, vauva nukkuu heinissä, mutta missä ovat hevoset?

Kemin jouluseimessä joulun päätähden esittäjänä nukkuu 1950-luvulla kätilöopistossa opetusvauvana toiminut nukke.

Jouluseimi
Jouluseimi Kemin kulttuurikeskuksessa.
Antti Ullakko / Yle

Yhteisenä työnä Kemin kaupunginteatteri, historiallinen museo, taidemuseo ja kirjasto ovat rakentaneet jouluseimen Kemin kulttuurikeskuksen aulaan. Ensimmäisinä jouluiseen asetelmaan keskiviikkona pääsivät tutustumaan Kemin keskustan esikoululaiset.

Lapset istahtavat kuuntelemaan kun evankelisluterilaisen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Virpi Ahonen lukee jouluevankeliumin. Seimiasetelmassa näkyvät Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi.

– Nuket ovat vanhoja 50-luvun mallinukkeja, jotka on puettu Joosefiksi ja Mariaksi. Seinästä löytyvät harmaantunet laudat ja tallilyhdyt, jotka on rakentanut teatterin lavasteväki, sanoo taidemuseon intendentti Tanja Kavasvuo.

Kemin kulttuurikeskuksen seimen Jeesus-lapsi.
50-luvun kätilöopintojen opetusnukke esittää Jeesus-lasta.Antti Ullakko / Yle

Vanha opetusnukke löytyi kirpputorilta

Jouluevankeliumin mukaan Jeesus-vauva nukkuu eläinten ruokakaukalossa, josta löytyy heiniä. Lapset tutkiskelevat asetelmaa ja kiinnittävät huomiota Joosefin kädessä olevaan paimensauvaan.

– Siinä on mies ja keppi, vauva ja nainen. Kepillä taiotaan. Lapsi synnytettiin eläinpaikkaan ja se joutui talliin nukkumaan, semmoseen missä hevoset syö ja juo. Missä ovat hevoset, ihmettelee jouluseimeä katsomaan tullut Tuukka Haapakangas.

Seimessä nukkuva vauvanukke herättää lasten mielenkiinnon. Nukella onkin mielenkiintoinen tarina.

– Tämä on oikeasti tosi vanha ja tätä on käytetty opetusnukkena kätilöopinnoissa ja tämä on vastasyntyneen vauvan painoinen ja kokoinen. Minun äitini on löytänyt tämän muistaakseni kirpputorilta ja hänen äitinsä on kertonut, että nukke on opetusnukke, Kavasvuo sanoo.

– Se on hieno, koska se on niin pieni, sanoo Janniina Järvinen ja nostaa kapaloidun vauvanuken varovasti syliinsä.