Viking Linen toimitusjohtaja perustelee laivatilausta: Kiinasta sai laivan halvalla

Viking Line ilmoitti tänään tehneensä esisopimuksen uuden matkustaja-aluksen tilaamisesta. Kiinalaistelakka löi muut alhaisella hinnalla.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo, että sopimukseen laivan tilaamiseksi Kiinasta päädyttiin mittavan tarjouskilpailun jälkeen. Kiinalainen Xiamenin telakka osoittautui hänen mukaansa erittäin paljon muita vaihtoehtoja halvemmaksi.

– Me olemme suhteellisen pieni varustamo, jonka pitää aina rahoittaa omat tilauksensa. Hinta on hyvin ratkaiseva kun teemme uuden tilauksen. Hintaero oli niin mittava, että muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin lähteä etenemään tätä tietä, Hanses kertoo Ylen Ajantasa-ohjelman haastattelussa.

Tarjouksia oli Hansesin mukaan pyydetty myös esimerkiksi Turun telakalta, mutta Turussa kädet olivat täynnä töitä aiempien tilausten kanssa. Vaihtoehdoksi tarjottiin telakan omistavan saksalaisyhtiö Meyer Werftin toista laivatelakkaa Papenburgissa Saksassa. 

Amorellan korvaaja

Hanses ei epäile kiinalaistelakan kykyä toimittaa laivaa. Tilauspäätökseen vaikutti myös se, että alus tehdään yhteistyössä suomalaisen suunnitteluyhtiö Deltamarinin kanssa.

– He käyttävät Deltamarinia Turussa projektin hallinnassa ja suunnittelussa. Tämä on yhteistyöprojekti Suomen ja Kiinan välillä, Hanses sanoo.

Viking Linen uusi alus korvaa M/S Amorellan Turku-Tukholma reitillä. Matkustajia laivalle mahtuu noin 2 800 henkeä.

Alus on määrä toimittaa keväällä 2020. Sen hinta on noin 190 miljoonaa euroa.