Ketkä ovat kirjasyksyn kirkkaimmat tähdet? – Finlandia-palkinnot julkistetaan, katso suorana klo 14 alkaen

Finlandia-palkinnot julkistetaan juhlagaalassa Kansallisteatterissa klo 14 alkaen.

Finlandia-palkinto
Uutisvideot: Finlandia-palkinnot julkistettiin
Uutisvideot: Finlandia-palkinnot julkistettiin

Tänään selviää, kenelle Baba Lybeck, Jörn Donner ja Vuokko Hovatta antavat Finlandia-palkinnot. Tänä vuonna myös yleisö sai valita omat suosikkinsa, joten tänään selviää sekin, menevätkö valitsijoiden ja lukevan yleisön maut yhteen.

Kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajat saavat kukin 30 000 euroa. Jokaisessa kategoriassa on ehdolla kuusi teosta.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto

Baba Lybeck valitsee voittajan seuraavista teoksista:

Tommi Kinnunen: Lopotti

Tommi Kinnusen toinen romaani jatkaa menestyneen esikoisteoksen Neljäntienristeyksen tarinaa. Ehdokasraadin perusteluissa nostettiin esiin taidokas kerronta. ”Tommi Kinnunen on tekstissään viisaasti ja lämpimästi läsnä, mutta ilmava teksti jättää tilaa myös lukijalle.”

Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan

Riku Korhosen kuudes romaani saa alkunsa keski-iän turtumuksesta. Esiraadin mukaan ”Korhonen on kirjoittanut osuvan aikalaisromaanin rakastamisen vaikeudesta ja miehen alttiudesta pahaan.”

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä

Sirpa Kähkönen jatkaa Kuopio-sarjaansa. Tankkien kesä on jo seitsemäs osa sarjaa. Raati kuvailee Kähkösen teosta näin: "Sodan kokenut sukupolvi tekee tiliä menneistä, uusi ja moderni uskoo tulevaan. Historian saranakohdassa on yhtaikaa vaikea ja helppo olla.”

Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet

Eurooppalaiset unet on Puikkosen kolmas romaani. Episodimaisesti rakennettu teos pohjaa Euroopan lähimenneisyyteen ja uutisista tuttuihin tapahtumiin. Raadin perusteluissa todetaan, että Puikkosen kirja ravistelee lukijaa. ”Yksittäiset ihmiskohtalot kytkeytyvät suuriin maailmantapahtumiin ja muistuttavat siitä, että mikään ei tapahdu jossain muualla.”

Peter Sandström: Laudatur

Sandström on suomenruotsalainen kirjailija. Laudatur kertoo parisuhteesta ja vanhempien suhteesta lapsiinsa. Raati kehuu etenkin romaanin kieltä: ” Sandströmin kieli on kuulasta, filosofoivaa ja lämmintä.”

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Runoilijana tunnettu Jukka Viikilä teki ensin radiokuunnelman Engelistä ja innostui siitä jatkamaan tarinan romaaniksi. Esiraadin mukaan Viikilän kirja on pieni helmi. ”Viikilä maalaa suuria kuvia pienillä piirroilla, niukoista merkinnöistä rakentuu kaupunki ja Engelin elämänkaari.”

Tietofinlandia-palkintosaajaehdokkaat Helsingissä 31. lokakuuta.
Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat Helsingissä 31. lokakuuta.Katriina Laine / Yle

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto

Jörn Donner valitsee voittajan seuraavista tietokirjoista:

Heikki Aittokoski: Kuolemantanssi – Askeleita nationalismin Euroopassa

Kirjassa etsitään syitä nationalismin voimakkaalle kasvulle ja pohditaan myös Euroopan tulevaisuutta. Esiraadin mukaan Aittokoski on kiinni ajankohtaisessa aiheessa, pienillä tarinoilla saadaan isot linjat näkyviin.

Vesa Heikkinen ja Tapio Pajunen: Kansalaistaito – Miten politiikkaa voi ymmärtää, jos sitä voi ymmärtää?

Teos ruotii politiikassa käytettävää kieltä. Esiraati pitää poliittisen puheen hölynpölystä kirjoitettua kirjaa hauskana, mutta ei ilkeänä.

Marjo Kaartinen, Hannu Salmi ja Marja Tuominen: Maamme – Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria

Kirja näyttää sanoin ja kuvin, millaista elämä on ollut Suomen itsenäisyyden aikana. Perustelujen mukaan ehdokas on kirja, jonka Suomi ansaitsee. Eikä siinä ole lainkaan pönötystä.

Harri Kalha: Rut Bryk: Elämän taide

Teos syventyy sata vuotta sitten syntyneen keramiikkataiteilija Rut Brykin persoonaan ja teoksiin. Esiraati kehuu kirjan kuvallisuutta.

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa - Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret

Kirjassa kerrotaan kymmenen kiinalaisperheen tarinat. Jury pitää kirjaa sekä näkemyksellisenä että koskettavana. Se myös kouraisee syvältä.

Kimmo Ohtonen: Karhu – voimaeläin

Teos on omakohtainen tutkimusmatka karhujen maailmaan. Esiraadin perustelujen mukaan kansalliseläin karhu nousee kauniissa ja surumielisessä kirjassa pelastajan rooliin.

Lasten kirjojen kansia.
Lasten Keskus, Schildts & Söderströms, Otava, WSOY

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto

Vuokko Hovatta valitsee voittajan näistä lasten- ja nuortenkirjoista:

Lena Frölander-Ulf: Minä, Muru ja Metsä

Teos on kuvakirja. Se kertoo lapsesta, joka voittaa pelkonsa. Esivalitsijaraatia viehätti kirjan taidokas, tummasävyinen kuvitus, joka on toteutettu raapetekniikalla ja akvarelleilla. Viisaudellaan ja huumorillaan kirja tavoittaa sekä lapsen että aikuisen.

Sanna Isto: Maan alaiset

Sanna Iston kirjoittama ja Sami Saramäen kuvittama teos on muodonmuutoksesta alkava fantasiaseikkailu, joka kasvaa kertomukseksi rohkeuden ja itseluottamuksen löytymisestä. Raadin mielestä Maan alaisten idea voi aluksi kuulostaa kummalliselta, mutta lukiessa siihen uskoo täysin.

Katri Kirkkopelto:Piki

Teos on kuvakirja pienestä Pikistä, joka haluaa mukaan metsän majaleikkiin. Raadin mukaan kirjan kerronta ja kaunis kuvitus muodostavat saumattoman taideteoksen ja jokainen aukeama avaa rikkaan tutkimisen maailman.

Siri Kolu: Kesän jälkeen

Teos on pienoisromaani, jossa sanojen painolla on erityistä voimaa. Raati kiittää kielellisesti ja rakenteellisesti loppuun asti hiottua kertomusta nuoresta suurten elämänvalintojen edessä.

Juuli Niemi: Et kävele yksin

Kirja saa aikuisenkin muistamaan, miltä tuntui olla nuori ja kokea ensirakkaus. Raati kehuu Niemen runollista kieltä, joka vie sisälle nuorten mielenliikkeisiin, keskelle aikuistumisen rytinää.

Seita Vuorelan (1971-2015): Lumi

Kirja julkaistiin postuumisti kirjailijan kuoleman jälkeen. Lumi-nuortenromaani kertoo vieraudesta, ystävyydestä ja toivosta sekä rakkauden voimasta. Raadin mielestä Lumi risteyttää nykyhetkeä, historiaa, tarinoita ja satuja vastustamattomalla tavalla.