Kansanedustajat eivät säästyneet mokilta tänäkään vuonna – Testaa, osaisitko sinä käyttäytyä eduskunnassa

Mitä kansanedustajan täytyy tehdä, jos puhelin soi kesken täysistunnon? Saako kollegaa sanoa valehtelijaksi? Testaa tietosi Ylen eduskuntavisassa.

kansanedustajat
Eduskunta koolla 1. heinäkuuta 2016.
Eduskunnan täysistunto.Jarno Kuusinen / AOP

Kuluneen vuoden aikana eduskunnassa on ehditty kohista muun muassa kahden kansanedustajan humalaisesta käytöksestä Ruotsissa ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin salaisista puhujalistoista.

Ilkka Kanervan (kok.) puhelin on pirahtanut soimaan kesken täysistunnon ja edustajat ovat syytelleet toisiaan valehtelusta.

Kansanedustajat eivät aina onnistu toimimaan aivan eduskunnan arvovallan edellyttämällä tavalla. Aina joskus joku tekee virheen.

Sanomattakin on selvää, että kansanedustajan ei esimerkiksi kannata mennä täysistuntoon puhumaan, jos pikkujouluissa on tullut nautittua muutama glögi liikaa. Mutta mitä muita kirjoittamattomia sääntöjä eduskunnassa on?

Osaisitko sinä käyttäytyä eduskunnassa?

Alla olevan testin avulla voit testata, kuinka hyvin sinä tunnet eduskunnan käyttäytymissäännöt.

Testiä varten on haastateltu eduskunnassa pitkään työskennellyttä ja eduskunnan tapoja hyvin tuntevaa puhemiehen erityisavustajaa Timo Turjaa ja eduskunnan pääsihteeriä Maija-Leena Paavolaa.