Tee ja sympatia eivät houkuttele yksinäisiä – opiskelijat taistoon nuorten syrjäytymistä vastaan

Yksinäisyys ei ole vain ikääntyneiden ihmisten ongelma, sillä myös monet nuoret kärsivät yksinäisyydestä. Kajaanissa nuorten yksinäisyyttä ehkäistään erilaisilla tempauksilla.

nuoret
Seinämaalaus
Seinämaalaus nuorisotila Nupan seinällä.Arto Loukasmäki / Yle

Yksinäiset, syrjäytyneet tai syrjäytymisuhan alla olevat nuoret jäävät usein nuorisotalojen ulkopuolelle, vaikka ovet ovat avoinna kaikille. Syrjäytyneiden ja syrjäytymisriskissä olevien nuorten määrästä on keskustelu vuosia. Valtakunnallisesti arviot vaihtelevat 14 000–100 000 välillä. Määrän arviointi on haasteellista, sillä syrjäytymiselle ei ole vakiintunutta määritelmää.

Kajaanissa pyritään puuttumaan ongelmaan. Kainuun ammattiopiston aikuispuolen lähihoitajaopiskelijat järjestävät kahden viikon aikana Kajaanin eri nuorisotaloilla syrjäytymistä ja yksinäisyyttä ehkäisevää toimintaa.

Joka vuosi nuorisotalolle tulee yksinäisiä nuoria, jotka löytävät sieltä ystäviä.

Reima Korhonen

Opiskelijat järjestävät monenlaisia aktiviteettejä, sillä sosiaalinen osallistuminen on yhteydessä terveyden lisäksi myös psyykkiseen hyvinvointiin. Perinteisen nuorisotalon toiminnan lisäksi tarjolla on muun muassa pelaamista, sisäliikuntaa, askartelua, kokkailua, joogaa, zumbaa ja tietysti yhdessäoloa.

– Toivomme, että mahdollisimman moni nuori löytäisi paikalle. Onneksi meillä on paljon ammattilaisia apuna ja ohjaamassa sitä miten toimitaan, sanoo lähihoitajaksi viimeistä vuotta opiskeleva Jenni Huusko.

Yksinäisyys voi syrjäyttää

Yksinäisyys voi johtaa monenlaisiin ongelmiin ja sosiaalisen kanssakäymisen vähentymiseen, joka pahimmillaan voi syrjäyttää nuoren. Tällaisiin asioihin halutaan vaikuttaa ryhmäaktiviteeteillä kuten peli-iltojen järjestämisellä, minkä toivotaan innostavan mahdollisimman monia nuoria.

– Minutkin tällaisena perheellisenä äitinä on saatu mukaan innostumaan. Meillä on käytössä virtuaalilasit, joiden avulla pääsemme testaamaan yhtä peliä, jossa tulee fyysistä liikkuvuutta ja kaikkea siihen liittyvää. Välttämättä ei tarvitse osallistua mihinkään, vaan voi tulla paikalle vaikka katsomaan. Virtuaalilasit on ihmeellinen juttu, joka on kokemisen ja näkemisen arvoinen, sanoo Huusko.

lähihoitaja-opiskelija Jenni Huusko
Lähihoitajaksi opiskeleva Jenni Huusko.Arto Loukasmäki / Yle

Kainuun ammattiopistossa lähihoitajien opinnoissa käydään monipuolisesti läpi lapsuutta ja nuoruutta sekä perhettä kasvuympäristönä. Koulutuksessa käsitellään esimerkiksi asioita, joista täytyy olla huolissaan lapsen kasvussa.

– Jos lapsi viettää aikaa puhelimen ja pelien kanssa, eikä koulupäivän jälkeen lähde ulos leikkimään tai ole mukana missään ryhmäharrastuksessa, niin sen tyyppisiä asioita käsittelemme opiskelijoiden kanssa. Toisaalta tänä päivänä lasten tulee hallita puhelimet ja sosiaalinen media. Jos niissä ei ole millään tavalla mukana, niin siitäkin voi syntyä yksinäisyyttä. Kohtuus pitää tässäkin asiassa huomioida, kertoo KAO:n hyvinvointialan opettaja Minna Jokelainen.

Opetuksen lisäksi oppilaitoksessa tuodaan esille myös välittämisen kulttuuria ja toisten huomioimista.

– Jos opiskelijatoveri huomaa, että joku jää vähän syrjään, on yksinäinen, vetäytyvä tai käytös on muuttunut nopeasti, niin mentäisiin kysymään mitä sinulle kuulu ja miten voit. Meillä koulussa opettajien lisäksi on myös opinto-ohjaajat ja kuraattorit, joille voi puhua, jos kaverista herää huoli, sanoo Jokelainen.

Nuppa on enemmän kuin nuorisotalo

Kajaanissa on uusi kynnyksetön nuorten palvelupaikka ja nuorisotila Nuppa, joka tarjoaa perinteisten nuorisotilojen lisäksi alle 29-vuotiaille monenlaisia palveluja kuten aikuissosiaalityötä, perhepalveluja ja työelämähallintoa. Nupassa toimitaan yhteistyössä eri järjestöjen ja oppilaitosten kanssa.

– Pyrimme siihen, että tänne on helppo tulla. Tämä on neutraali paikka eikä mikään virasto, vaikka täällä voi olla joku viranomainen tekemässä työtä. Täällä saa vapaan yhdessäolon lisäksi opastusta ja neuvontaa sekä henkilökohtaista elämäntilanteen kartoitusta. Meillä on myös teemaviikkoja, kuten nyt tämä oppilasyhteistyö lähihoitajaopiskelijoiden kanssa, kertoo Nuppa-hankkeen koordinaattori Harri Smedberg.

Jalkapallopöytäpeli
Pelit kiinnostavat nuoria.Arto Loukasmäki / Yle

Nuppa tarjoaa iltoja myös vähän vanhemmille nuorille, sillä torstaisin järjestetään K18-iltoja.

– Talo on auki joka päivä, eikä sisäänpääsyä ole rajattu, mutta torstai-iltaisin ohjelma on suunnattu täysi-ikäisille. Olemme edelleen nuorisotalo, joka on savuton ja päihteetön. Talo on avoinna kaikille ja meiltä saa apua, opastusta ja neuvontaa. Jos meillä ei ole neuvoa tai opastusta antaa, niin sitten otamme selvää. Ketään emme jätä yksin ja auttamatta, lupaa Smedberg.

Tekeminen lisää kävijöitä

Kajaanissa Nupan lisäksi on kolme nuorisotilaa, joissa kävijämäärät vaihtelevat iltaa kohden reilusta sadasta kahteensataan. Kävijöiden määrään vaikuttaa paljon se, minkälaista toimintaa tiloissa on tarjolla.

– Nykyään ei riitä se, että ovet ovat auki, valo palaa ja tarjolla on teetä sekä sympatiaa. Aktiviteettejä halutaan paljon, on se tekeminen sitten liikuntaa, musiikkia, leipomista, kunhan vain on tekemistä, kertoo nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen.

Tämä on neutraali paikka eikä mikään virasto, vaikka täällä voi olla joku viranomainen tekemässä työtä.

Harri Smedberg

Nuorisotaloissa yksinäisiä nuoria näkee harvoin. Korhonen tekee nuorisotyötä myös kouluissa. Siellä yksinäisemmätkin nuoret tulevat esille.

– Toivottavasti kasvomme tulevat tutuiksi, kun olemme nuoriso-ohjaajina kouluissa, ja sitä kautta saisimme aktivoitua näitä nuoria tulemaan nuorisotyön palveluiden piiriin. Yksinäiset nuoret eivät meidän palveluihimme oikeastaan löydä, eikä heissä ole nuorisotalokävijöitä, kertoo Korhonen.

Poikkeus vahvistaa säännön, ja nuorisotaloille ilmestyy välillä myös yksinäisiä nuoria.

– Yleensä sinne tullaan kavereiden kanssa, sillä yksin tuleminen vaatii aika kovaa rohkeutta, mutta joka vuosi nuorisotalolle tulee yksinäisiä nuoria, jotka löytävät sieltä ystäviä. Se on hieno asia, sanoo nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen.