Sisäministeri Risikko: Suomen ei pidä maksaa paperittomille normaalia toimeentulotukea

Ministerityöryhmä pohtii parhaillaan, millaista toimeentulotukea Suomi voi antaa laittomasti maahan jääville turvapaikanhakijoille.

turvapaikanhakijat
Ministeri Paula Risikko
Ministeri Paula RisikkoPasi Takkunen / Yle

Noin 15 000 turvapaikanhakijaa tulee saamaan Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen, arvioi sisäministeriö.

Viranomaiset tietävät, että kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät lähde pois Suomesta. Osa heistä jää tänne laittomasti eli he ovat niin sanottuja paperittomia.

Sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö pohtivat parhaillaan yhteisessä työryhmässä, miten Suomi aikoo suhtautua tänne laittomasti jääviin turvapaikanhakijoihin.

Käytännössä kyse on esimerkiksi siitä, annetaanko näille ihmisille toimeentulotukea tai salliiko Suomi näiden perheiden lasten käyvän koulua. Kolmen ministerin työryhmän on määrä tehdä päätös näistä asioista marraskuun viimeisenä päivänä.

Yksi asiasta päättävistä ministereistä on sisäministeri Paula Risikko (kok.). Hänellä on jo nyt näkemys toimeentulotuen maksamisesta paperittomille.

– Minä olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että Suomen ei pidä maksaa ainakaan sitä samaa toimeentulotukea, mitä maksetaan muuten. Koska me emme voi pitkittää henkilön (laittomasti Suomessa olevan) täällä oloa, Risikko sanoo Ylen haastettelussa.

"Laittomasti maassa olevalla monenlainen rikoskierre on mahdollista"

Risikon mukaan kyse on myös siitä, että tänne laittomasti jäävät voivat joutua rikoksen uhriksi tai itse rikoskierteeseen.

– Kun ihminen on täällä paperiton ja laittomasti maassa, niin hän on aina myös vaarassa joutua ihmiskaupan uhriksi, ja monenlainen rikoskierre on mahdollista. Tämä on hyvin vakava tilanne yksilön kannalta, ja mielestäni tällaista meidän ei pidä tukea, Risikko toteaa.

Tällä hetkellä jotkut kunnat Suomessa maksavat toimeentulotukea paperittomille ja toiset kunnat eivät. Sisäministerin mukaan on tärkeää, että kuntiin saadaan yhtenäinen käytäntö.

– Perustuslaki antaa turvaa myös heille (laittomasti Suomessa oleville). Lain mukaan annetaan välttämätön toimeentulo, mutta tässä on erilaiset käytännöt kunnissa. Siitäkin syystä meidän pitää tämä nyt yhtenäistää kaikkiin kuntiin, sanoo Risikko.