Luhta eläinaktivistien hampaissa – "Eettistä turkistuotantoa ei ole"

Oikeutta eläimille -yhdistys väittää, että lahtelaisen vaateyritys Luhdan turkikset olisivat peräisin kiinalaisilta turkistarhoilta. Luhta kommentoi asiaa niukasti.

eläinten oikeudet
Supikoira häkissä
Supikoira häkissäYle

Oikeutta eläimille- yhdistys vaatii Luhtaa luopumaan aitojen turkisten käytöstä vaatteissaan.

Luhdan valmistamissa vaatteissa ja asusteissa on käytetty supikoirannahkaisia koristeita, kuten kauluksia ja pipojen tupsuja. Yhdistyksen mukaan sen keräämän vetoomuksen on allekirjoittanut jo 10 000 ihmistä.

Luhta on kertonut sosiaalisessa mediassa, että yrityksen käyttämillä nahoilla on eläinten eettisen kohtelun takaavat alkuperätodistukset.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan suuri osa Luhdan vaatteissa käytetyistä turkiksista on kuitenkin peräisin kiinalaisilta turkistarhoilta.

– Suomessa kasvatetuilla supikoirillakin on huonot olot. Meillä ei ole mitään syytä uskoa, että Kiinassa olosuhteet olisivat paremmat, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Yhdistyksen mielestä turkiksia ei voida tuottaa eettisesti.

– Eettistä turkistuotantoa ei ole. Suomessakin koko ala on sertifioinut itsensä eli lähes kaikki turkistilat saavat sertifikaatin toiminnastaan, sanoo Muurimaa.

Muurimaan mukaan Luhta ei ole vastannut yhdistyksen soittopyyntöihin tai sähköposteihin. Siksi yhdistys julkaisi tiistaina Luhdalle avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun).

Luhdan Facebook-seinällä (siirryt toiseen palveluun) käydään aiheesta vilkasta keskustelua.

Luhdan viestintää ei ole tavoitettu kommentoimaan väitettä. Luhta kommentoi aihetta Facebookissa näin: "Myös tämän kaltaisista asioista on tärkeä keskustella ja käsittelemmekin kaikkia väyliä pitkin annetut palautteet organisaatiomme sisällä."