1. yle.fi
  2. Uutiset

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittaja syntyi salakuuntelemalla

Juuli Niemen ensirakkaudesta kertova Et kävele yksin voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian. Kirjan kypsyttelyyn meni 6,5 vuotta.

Finlandia-palkinto
Juuli Niemi
Juuli Niemi puhui Finlandia-palkintoseremoniassa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saa Juuli Niemen romaani Et kävele yksin. Se kertoo 15-vuotiaiden nuorten Adan ja Egzonin tarinan. Voittajasta päätti näyttelijä-laulaja Vuokko Hovatta.

– Valitsin intuitiivisesti teoksen, joka lävisti minut erityisellä tavalla, Hovatta sanoo.

Et kävele yksin kuvaa Hovatan mielestä kauniisti kasvuprosessia.

– Samalla, kun luin kirjaa, tein matkan omaan nuoruuteeni. Tunnistin sieltä paljon asioita, kasvukipuja. Ajattelin, että nuorelle lukijalle on tärkeää kokea, että vaikka jokainen meistä on yksilö, ne tunteet ja vaikeudet, joita ihmiset kasvaessaan käyvät läpi, ovat universaaleja.

Ensirakkaus nousi ylitse muiden

Et kävele yksin keskittyy kahteen päähenkilöön: yksinhuoltajaäidin kasvattamaan Adaan ja toisen polven maahanmuuttaja Egzoniin. Nuoret tulevat erilaisista maailmoista, mutta rakastuvat.

– En pitkään aikaan sanonut ääneen, että tämä on kirja ensirakkaudesta. Ajattelin, että kirjoitan nuorista ja heidän kasvamisestaan, Juuli Niemi kuvailee.

Ensirakkaus, sen traagisuus, ihanuus ja mahdottomuus alkoivat kuitenkin vallata alaa.

– Pohdin paljon sitä, että asiat, jotka tapahtuvat 15-vuotiaina, voivat määritellä koko loppuelämää, vaikka aikuisina saatamme vähätellä kokemuksia. Varsinkin ensirakkaudesta ajatellaan, että se on lapsekasta. Kun sen kokee itse, onko elämässä koskaan niin tosissaan kuin juuri sen tunteen kanssa, Niemi kysyy.

Niemen romaanin nuorille ensirakkaus on elämän käännekohta.

– Joillain muilla se voi olla vaikka ensimmäinen sydänystävä, iso menetys tai koulukiusaaminen, Niemi vertaa.

Kirja syntyi pitkän kaavan kautta

Et kävele yksin -kirjan kypsyttelyyn meni 6,5 vuotta. Niemi palasi omaan nuoruuteensa, siihen, miltä asiat silloin tuntuivat. Paluu ei ollut helppo. Monet eivät aikuistuttuaan enää haikaile 15-vuotiaan raastavia tunnekokemuksia. Niemenkin piti voittaa ensin oma torjuntansa.

– Yritin tavoittaa kehomuistilla, fyysisesti, miltä asiat tuntuivat tuon ikäisenä. En löytänyt nopeaa kaistaa. Minun piti edetä hitaasti, jotta pääsen syvälle pohjaan asti.

Niemi perehtyi nuorten maailmaan myös perinteisin keinoin. Hän haki autenttisuutta tarkkailemalla, haastattelemalla ja salakuuntelemalla nuoria.

Lopputulos – ja samastuminen – on ilmeisen onnistunut. Niemi kertoo saaneensa nuorilta palautetta, että on ihanaa, kun joku kirjoittaa heidän elämästään aliarvioimatta sitä.

Juuli Niemi.
Juuli Niemi.Laura Malmivaara

Tarkoitettu tytöille ja pojille

Juuli Niemi (s. 1981) on aiemmin kirjoittanut runoja, novellikokoelman ja elokuvakäsikirjoituksia. Niiden keskeisiä teemoja ovat olleet tyttöys, sisaruus tai naiseus. Niemi on ollut ja on edelleen tyttöyden asialla.

– Taistelen sitä vastaan, että tytöille suunnattu kirjallisuus on hömppää ja kevyempää, että tyttöjen tarinoihin kaivataan jotain kauhean dramaattista – abortti tai itsemurha – että se kelpaa kasvukertomukseksi. Tyttöjen elämä on sellaisenaan kiinnostavaa.

Vaikka stereotypiat ovat syvällä, kirjailija näkee valoa tunnelin päässä. Asenteet ovat muuttumassa.

– Me elämme yhdessä tässä maailmassa ja olemme ihmisiä. Sellaista tasa-arvoa kohti haluan mennä. Myös poikien asiat ja ongelmat ovat yhtä tärkeitä ja isoja.

Et kävele yksin ei ole tyttöjen tai poikien kirja. Siinä on molempien näkökulma ja Niemi korostaa, että se on kirjoitettu ihmisille.

– Se on kummallekin. Toivoisin, että tytöt lukisivat poikien ja pojat tyttöjen tarinoita. Ei sukupuoli rajaa niin paljon kuin, mitä sille annetaan valtaa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Muut ehdokkaat olivat Katri Kirkkopellon Piki, Lena Frölander-Ulfin Minä, Muru ja Metsä, Sanna Iston Maan alaiset, Siri Kolun Kesän jälkeen kaikki on toisin ja Seita Vuorelan Lumi.

_Juttua korjattu 25.11. klo 10.52. Niemi ei ole aiemmin kirjoittanut runojen ja elokuvakäsikirjoitusten lisäksi romaaneja vaan novellikokoelman. _

Lue seuraavaksi