Lapissa nousee hotelleja kauas hiihtokeskuksista

Lapin matkailun kansainvälisen kasvun myötä hotellirakentaminen on viriämässä. Suurhotellien sijaan nyt rakennetaan hotellinomaista mökkimajoitusta. Miljoonainvestointeja tehdään myös suurten tunturikeskusten ulkopuolelle muun muassa Utsjoella ja Inarissa.

Lapin matkailu
Nellimin erähotelli
Nellimin erähotellin uudet majoitusrakennukset on tehty Vienan-Karjalasta tuoduista järeistä keloista.Jarmo Honkanen / Yle

InariNellimin kylä on Inarijärven kaakkoisrannalla lähellä Venäjän rajaa. Matkailuyrittäjät Mari ja Jouko Lappalainen ostivat Nellimin lakkautetun kyläkoulun 12 vuotta sitten ja ovat tehneet siitä virkeän matkailukeskuksen. Lähes kaikki turistit tulevat ulkomailta, Keski- Euroopasta ja yhä useammin Aasiasta.

– Jos miettii Lapin vahvuuksia, hiljaisuus, luonto, revontulet, saamelaisuus ja luontoaktiviteetit, mehän ollaan niin keskeisellä sijainnilla kuin olla ja voi, yrittäjä Jouko Lappalainen sanoo.

Lähimpään isompaan taajamaan Ivaloon on Nellimistä matkaa puolensataa ja Saariselälle melkein sata kilometriä. Täällä kaupungin valot eivät himmennä tähtitaivasta ja revontulia. Niitä voi kohta ihailla myös parisängyssä vähissä pukeissa, minimökin lämmössä läpinäkyvän kupolin alla.

Nellimin erähotelli entinen kyläkoulu
Nellimin erähotelli on rakennettu Nellimin entisen kyläkoulun ympärille.Jarmo Honkanen / Yle

Uuden tien toivotaan jatkuvan aikanaan Jäämerelle

Nellimin Erähotellin uusin laajennus maksaa pari miljoonaa. Yrittäjät laajentavat samalla aikaa kahta kohdetta myös Saariselän seudulla. Yhteensä investoinnit ovat Lappalaisen mukaan viisi miljoonaa. Niihin on saatu noin miljoonan euron tuki Euroopan maaseuturahastosta.

– Nyt on minun mielestä hyvä aika rakentaa kun matkailu kasvaa ja toisaalta lainarahan hintahan on edullinen ja toisaalta rakennusmiehiä on saatavilla niin nyt jos koskaan, sanoo Jouko Lappalainen.

Nellimin Erähotellin laajennus on loppusuoralla. Vuodepaikkoja on laajennuksen jälkeen 170. Sisustus-, sähkö- ja putkitöitä tehdään kuumeisesti. Valmista pitää olla kohta alkavan joulusesonki alkuun mennessä. Silloin hotelli on myyty täyteen.

Nellimiin kasvavan matkailun ansiosta valtio rakentaa Nellimiin myös paremman maantien 10 miljoonalla eurolla ensi kesänä. Osa paikallisista toivoo, että tietä jatkettaisiin 150 kilometrin päähän Norjan Kirkkoniemeen, jossa on Jäämeren risteilijöiden ympäri vuoden satama ja myös lentokenttä.