Minkälaista on olla lappilainen nuori? – "Vaatii luonnetta, kestävyyttä ja joustavuutta"

Lappilaiset nuoret ovat yhteisellä vaikuttamismatkalla pääkaupunkiseudulla. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda päättäjien tietoisuuteen nuorten näkemyksiä omasta tulevaisuudesta ja kotiseutu-uskosta.

nuoret
Ylioppilaslakki ja puku roikkuvat naulakossa.
Mitä tehdä valmistumisen jälkeen? Lappilaiselle nuorelle se tarkoittaa monesti muuttamista pois kotiseudulta.Kalle Niskala / Yle

Noin 40 nuorta Lapista on yhteisellä vaikuttamismatkalla pääkaupunkiseudulla. Kaksipäiväisen tapahtuman teemana on tuoda esille pohjoisen nuorten näkemyksiä omasta tulevaisuudestaan ja kotiseutu-uskostaan päättäjien tietoisuuteen sekä tavata pääkaupunkiseudun valtuustonuoria.

Matkaan on lähtenyt lappilaisia artisteja, nuoria vaikuttajia sekä nuorisotyöntekijöitä. Tapahtuman järjestävät Tornion nuorisoneuvosto, Inarin nuorisovaltuusto ja Saamelaiskäräjät.

Ei ole varaa jäädä paikoilleen nököttämään.

Paula Kronqvist

Tornion nuorisoneuvoston Paula Kronqvist, Saamelaiskäräjien Laura Pieski ja Inarin nuorisovaltuuston Eemeli Kokkonen vierailivat torstaina Yle Radio Suomen Ajantasassa ja nuorilta kysyttiin muun muassa, että mitä eroja on lappilaisen ja eteläsuomalaisen nuoren elämässä.

– Mielestäni paljonkin. Koen, että etelässä moni asia on helpompaa, kuten työnsaantimahdollisuudet ja liikkuminen. Pohjoisessa asuminen vaatii luonnetta, kestävyyttä ja joustavuutta. Ei ole varaa jäädä paikoilleen nököttämään vaan, pitää uskaltaa lähteä jonnekin, Kronkqvist sanoo.

Usein jääminen ei ole vaihtoehto – palaaminen on

Nuoret ilmaisevat mielipiteensä ja myös huolensa pitkistä välimatkoista. Esimerkiksi Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston sulkeminen mietityttää Kronqvistia.

– Lappiin jäisi vain yksi synnytysosasto Rovaniemelle, ja jo nyt Pohjois-Lapista on sinne todella pitkä matka.

Lukiota Ivalossa käyvä Kokkonen miettii ikätoveriensa tavoin tulevaisuutta. Lappilaisilla nuorilla ajatus on usein hieman erilainen kuin muualla Suomessa.

– Pitäisikö lähteä opiskelemaan sinne minne on helpoin päästä, vai mikä on lähimpänä vai missä työllistyisi. Helsingin tutuistani huomaan usein, että moni miettii, että kunhan ei joudu pois Helsingistä, Kokkonen sanoo.

Lappilaiset joutuvat miettimään, että mihin me mennään että me voidaan sitten tulla takaisin.

Laura Pieski

Nuoret sanovat myös, että moni miettii mahdollisuuksia palata opiskelujen jälkeen takaisin kotiseudulleen.

– Pääviestinä on tuoda jonkinlaista ymmärrystä siihen, mitä elämä pohjoisessa on. Harva tietää tai se voi olla värittynyt kuva. Lapin nuorista moni haluaa takaisin kotiseudulleen ja toivottavasti elämme sellaisessa Suomessa, että se on mahdollista ja elinmahdollisuuksia on, Kokkonen pohtii.

– Näkemysero on asenteissa ja perspektiivissä. Helsinkiläiset haluavat usein jäädä Helsinkiin, mutta lappilaiset joutuvat miettimään, että mihin me mennään että me voidaan sitten tulla takaisin, sanoo Oulun yliopistossa opiskeleva Laura Pieski.