Koulukiusaamista kitkevä KiVa-hanke alkoi periä vuosimaksuja – puolet Suomen kouluista lähti

Lähes kaikki peruskoulut olivat viime vuonna mukana KiVa Koulu -ohjelmassa. Nyt lukema on noin 40 prosenttia.

Kotimaa
Nuori seisoo portaiden edustalla.
Tiina Jutila / Yle

Yli puolet kouluista on lopettanut yhteistyön kiusaamista kitkevän KiVa Koulu -hankkeen kanssa.

KiVa Koulu otti tänä syksynä käyttöön koulu- ja oppilaskohtaiset lukuvuosimaksut. Kun koulujen piti samalla rekisteröityä ohjelmaan uudestaan, suurin osa aiemmin mukana olleista noin 2 300 koulusta päätti jäädä ohjelman ulkopuolelle.

– 800–850 koulua on rekisteröitynyt, mutta osa puuttuu rekisteristä vielä. Tuskin silti pääsemme yli tuhanteen kouluun tänä vuonna, arvioi hankkeen erityisasiantuntija Elisa Poskiparta Turun yliopistosta.

KiVa Koulu -ohjelmassa oli viime vuonna mukana ainakin 90 prosenttia Suomen kouluista. Nyt lukema on noin 40 prosenttia. Hankkeen oman, vuodet 2009-2015 kattavan selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ohjelmassa mukana olevien koululaisten turvallisuudentunne on lisääntynyt ja kiusaaminen kouluissa vähentynyt tasaisesti.

– En osaa sanoa varmasti, mistä näin iso pudotus johtuu. Se ei tullut meille yllätyksenä. On todennäköistä, että ainakin osa pois jääneistä kouluista ei ole alunperinkään alkanut käyttää ohjelmaa. Toiset ehkä käyttävät sitä vain osittain, Poskiparta sanoo.

En ihan helposti usko, että hinta olisi syy ohjelmasta pois jäämiselle.

Elisa Poskiparta

Ohjelma maksaa jatkossa koululle vuosittain 50-400 euroa oppilasmäärästä riippuen. Jos koko kunta lähtee toimintaan mukaan, maksu on 60 senttiä oppilaalta.

– Hinta on koulua kohti hyvin alhainen. En ihan helposti usko, että hinta olisi syy ohjelmasta pois jäämiselle. Ehkä periaate lähinnä, kun palvelu on joskus saatu ilmaiseksi. Meiltä tilataan kuitenkin koulutuksia, eikä kouluilla ole isoja vaikeuksia maksaa niistä huomattavasti vuosimaksua enemmän.

Ei tarvetta

Yksi yhteistyön lopettaneista kaupungeista on Kotka, joka jättäytyi ohjelmasta kuultuaan lukuvuosimaksujen käyttöönotosta. Kaupungin opetustoimesta kerrotaan, ettei ohjelmalle ole enää tarvetta.

– Mietimme yhdessä rehtoreiden kanssa, lähdemmekö maksamaan toimintamallista, jonka opit meillä on jo hallussa ja käytössä. Rehtorit päättivät yksimielisesti, etteivät jatka ohjelmassa, kertoo Kotkan kaupungin opetustoimenjohtaja Juha Henriksson.

Jos lähes kaikki Suomen koulut ovat olleet hankkeessa mukana ja silti kouluissa yhä kiusataan, tämä hanke ei ole ainoa vaihtoehto.

Juha Henriksson

KiVa Koulu tarjoaa vuosimaksulla esimerkiksi koulukiusaamista kartoittavia kyselyjä, palautteita ja pelejä, mutta Henrikssonin mukaan Kotkan kouluilla on jo käytössään muita maksullisia kyselyjä, joissa selvitetään myös koulukiusaamiseen liittyviä kysymyksiä.

– Ohjelman periaatteet ovat hyviä, mutta se ei takaa sitä, ettei koulukiusaamista olisi. Kotka ja muutkin kunnat ovat saaneet tästä kriittistä palautetta. Jos lähes kaikki Suomen koulut ovat olleet hankkeessa mukana ja silti kouluissa yhä kiusataan, tämä hanke ei ole ainoa vaihtoehto.

Materiaalia päivitetään

Kymmenen vuotta sitten aloittanut KiVa Koulu oli aluksi maksuton. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus Turun ylliopiston kehittämälle hankkeelle loppui vuonna 2011. Materiaalimaksu uusina mukaan liittyneille kouluille otettiin käyttöön vuonna 2012.

– Puhutaan, että KiVa Koulu olisi kovin varakas. Meillä ei ole ollut viime vuosina mitään rahoitusta palvelun ylläpitoon. Sitä on ollut pakko saada muuta kautta, sanoo erityisasiantuntija Elisa Poskiparta.

Vaikka koulu ei enää rekisteröityisikään ohjelmaan, se voi jatkossakin käyttää KiVa:n kautta saamaansa paperimateriaalia vapaasti. Netissä olevia oppimateriaaleja päivitetään parhaillaan.

– Videot ovat vanhentuneet, siellä on paljon lisättävää ja muutettavaa. Tarjoamme vuosimaksun maksaneille kouluille jo tänä lukuvuonna konsultointia ja verkkokoulutuksia. Vuosimaksun avulla voimme palvella mukana olevia kouluja paremmin.

Puhutaan, että KiVa Koulu olisi kovin varakas. Meillä ei ole ollut viime vuosina mitään rahoitusta palvelun ylläpitoon.

Elisa Poskiparta

Ohjelman jättäneen Kotkan kouluissa puututaan nyt kiusaamiseen ensisijaisesti kiusaajille suunnattujen kasvatuskeskustelujen kautta.

– Pelkkä jälki-istunto ei auta. Kurinpidollisiin toimitaan, jos keskustelu ei tehoa tai oppilas on väkivaltainen, sanoo opetustoimenjohtaja Juha Henriksson.

Silloin keinovalikoimassa ovat muun muassa jälki-istunnot, varoitukset ja lopulta koulusta erottaminen määräajaksi.