Koe uusi yle.fi

Koulukiusattu Cinderella: Kiusaamista ei saa vähätellä

Joka kymmenettä yläkoululaista kiusataan Suomessa viikoittain. Usein kiusaaminen jatkuu myös koulumatkoilla. Opettajilla ei kuitenkaan ole oikeutta puuttua kiusaamiseen koulun ulkopuolella.

A-studio
A-studio: Loppuuko kiusaaminen, jos kiusattu vaihtaa koulua?
A-studio: Loppuuko kiusaaminen, jos kiusattu vaihtaa koulua?

14-vuotiasta Cinderella Karisukkia kiusattiin jo päiväkodissa. Ulkopuolelle jättäminen jatkui yläkouluun saakka, netissä kirjoitettiin pahaa.

– Oli tosi surullista. Itkin todella paljon sen takia. En saanut hyvin unta. Kun menin kertomaan opettajille, opettajat eivät välttämättä uskoneet. Olen sellainen, joka tuo mielipiteet esille ja tykkää esiintyä. Ei tuommoista kiusata, kun oot tollanen rohkea, kertoi Karisukki opettajien sanoneen.

Vasta, kun Karisukki puhui kiusaamisesta radiossa, kiusaajat lopettivat.

Opettajille lisää oikeuksia puuttua

A-studion koulukiusaamiskeskusteluun osallistunut sastamalalaisen Sylvään koulun rehtori Jari Andersson korostaa hänkin, että lapsen hätä on aito, kun hän uskaltaa tulla kertomaan kiusaamisesta aikuiselle. Silloin lapsi hakee apua ja sitä pitää hänelle antaa.

– Kiusaamista ilmenee kaikkialla. Mutta ei pitäisi olla paikkaa, missä kiusaamiseen ei voida puuttua: kouluissa, koulumatkoilla, kaupungilla. Kiusaamiselle pitäisi olla yhteiskunnassa nollatolarenssi, Andersson tähdentää viitaten tasavallan presidentti Sauli Niinistön kannanottoon.

Rehtori peräänkuuluttaa opettajille valtuuksia puuttua kiusaamiseen myös koulun ulkopuolella. Tällä hetkellä opettajat saavat vain ilmoittaa asiasta vanhemmille.

– Jos lasta kiusataan koulumatkalla, se heijastuu myös koulun arkeen, koulutyöhön, perustelee Andersson, joka on itse saanut huomautuksen puututtuaan koulumatkalla tapahtuneeseen kiusaamiseen.

Kiusaajan koulunvaihto viimeinen keino

Perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaaran tekemä lakialoite kiusaajan siirtämisestä toiseen kouluun kiusatun sijaan on rehtori Anderssonin mielestä hyvä yhtenä koulun työkalupakin osana.

– Mutta kun me joudutaan siirtämään joku pois, me ollaan menty jo väärille urille. Silloin koulun väki ei ole hoitanut tehtäväänsä niinkuin ne pitäisi hoitaa. Kouluun kuuluu kasvatustehtävä. Meillä on oikeasti keinoja saada kiusaaminen loppumaan kohtaamisten kautta, Andersson painottaa.

Kahdeksasluokkalainen Cinderella Karisukki pitää kiusaajan siirtämistä toiseen kouluun hyvänä pelotteena kiusaajille. Tärkeintä on kuitenkin, että kiusaaminen otettaisiin vakavasti ja saataisiin loppumaan.

– Että ihan joka kerta, kun kiusaamista tulee, ei väheksyttäisi sitä. Että ton juttu on pienempi kuin tän, niin ei tota tarvi ottaa tosissaan. Että puututtaisiin kunnolla, Karisukki vetoaa.