Jo Coxin murhaajalle elinkautinen – poliitikon raaka surma järkytti viikko ennen Brexit-äänestystä

Coxin kuolema herätti keskustelua vihasta politiikassa. Natseista pakkomielteen saanut mies ampui ja puukotti brittipoliitikon kadulle kesäkuussa.

henkirikokset
Jo Cox mielenosoitus
Britit kokoontuivat Jo Coxin muistoksi Lontoossa pian surman jälkeen 22. kesäkuuta.AOP

Brittioikeus on langettanut elinkautisen vankeustuomion poliitikko Jo Coxin murhaajalle. Työtön puutarhuri ampui Coxia kolmesti ja puukotti häntä useasti julkisella paikalla kesäkuussa Yorkshiren Bristallissa. Teko järkytti maailmaa vain viikkoa ennen kuin britit äänestivät EU-erosta.

53-vuotias mies oli hyökätessään huutanut muun muassa "Britannia ensin" ja "Britannian puolesta". Pidätyksen tehneille poliiseille hän sanoi olevansa poliittinen aktivisti.

Oikeus piti surmatyötä poikkeuksellisen vakavana. Oikeuden mukaan mies kannatti valkoisten ylivaltaa. Brexit-äänestyksen kampanjoinnin keskiössä olivat useat maahanmuuttokysymykset. Tuomari Alan Wilkie totesi, että motiivina ei ollut rakkaus isänmaata kohtaan vaan natsismin ihailu.

41-vuotias perheenäiti Cox oli ehtinyt istua parlamentissa runsaan vuoden opposition työväenpuolueen riveissä. Hän kampanjoi EU:ssa pysymisen puolesta.

Surman vuoksi Brexit-äänestyksen kampanjointi vaimennettiin kolmen päivän ajaksi.

Lähde: Reuters