Britannian hallituksen brexit-arvio: talouskasvu hidastuu, lisävelkaa 140 miljardia

Britannian hallitus sanoo maan joutuvan tinkimään selvästi taloustavoitteista brexitin takia, mutta talouden kestävän silti.

Brexit
Philip Hammond
Valtiovarainministeri Philip HammondWill Oliver / EPA

Britannian hallitus on julkistanut ensimmäisen arvionsa maan EU-eron taloudellisista vaikutuksista valtiontalouteen. Arvion esitteli valtiovarainministeri Philip Hammond parlamentin istunnossa.

Hammondin mukaan EU-ero heikentää selvästi Britannian taloutta. Kun hallitus vielä maaliskuussa arvioi ensi vuoden talouskasvuksi 2,2 prosenttia, uudessa arviossa kasvua kertyisi vain 1,4 prosenttia.

Tämäkin on yhtä hyvä kuin esimerkiksi Saksan lukema ja parempi kuin Ranskan talouskasvuennuste, Hammond huomautti.

Heikkenevä talouskasvu pakottaa brittihallituksen ottamaan lisävelkaa. Hammond ennusti, että seuraavien viiden vuoden aikana Britannia ottaa 122 miljardia puntaa eli 143,5 miljardia euroa enemmän velkaa, kuin aiemmin oli oletettu.

Hallitus luopuu edellisen valtiovarainministerin George Osbornen aikana omaksutusta tavoitteesta, jonka mukaan budjetti saadaan ylijäämäiseksi vuosien 2019 - 2020 aikana. Uusi tavoite on saada se ylijäämäiseksi "niin pian kuin mahdollista seuraavan vaalikauden aikana".

Hammondin talousarviossa varataan lisärahaa asuntorakentamiseen, liikenteeseen ja digitaaliseen infrastruktuuriin. 23 miljardia puntaa varataan tuottavuutta parantaviin investointeihin. Hammondin mukaan Britanniaa vaivaa "järkyttävä" tuottavuusvaje kilpailijamaihin verrattuna.

Ero EU:sta pakottaa Britannian paneutumaan enemmän kuin koskaan pitkän aikavälin talousongelmiin, Hammond totesi. Hän vakuutti kuitenkin maansa talouden olevan sitkeä.

Oppositiossa oleva Työväenpuolue hyökkäsi Syksyn tiedotteena tunnettua talousarviota. Opposition mielestä hallituksella ei ole suunnitelmaa brexitin varalle.

– Me kohtaamme nyt brexitin, sukupolvemme suurimman taloudellisen haasteen, ja kohtaamme sen valmistautumattomina ja huonosti varustettuina, sanoi Työväenpuolueen talousvastaava John McDonnell.

Lähteet: Reuters, AFP, AP