Italialainen varustamo osti Helsinki-Pietari risteilylaivat – laivamatkoihin tauko talvella

Helsingin ja Pietarin välisten risteilyjen suosio on lisääntynyt tänä vuonna, kun erityisesti saksalaisturistit ovat löytäneet uuden reitin Pietariin. Risteilyt keskeytyvät tammikuussa, sillä matkustaja-autolautta M/S Princess Anastasia siirtyy lähes neljäksi kuukaudeksi telakalle.

Kotimaa
Pietariin liikennöivä Princess Maria.
Pietariin liikennöivä Princess Maria.ELE

Italialainen varustamo Moby Line on ostanut Helsinki-Pietari -väliä risteilleet matkustajalaivat ja pietarilaisen varustamon St. Peter Linen. Heti alkajaisiksi uusi omistaja puolittaa risteilytarjonnan, sillä Helsingin ja Pietarin väliä aiemmin liikennöinyt M/S Princess Maria on matkalla Italian Napoliin, jossa se aloittaa risteilyt Moby Dada -nimisenä.

Helsingin ja Pietarin väliä jää risteilemään matkustaja-autolautta M/S Princess Anastasia, joka kuitenkin siirtyy tammikuussa telakalle. Alus palaa liikenteeseen huhtikuun alussa.

– Alukseen tehdään mittava kunnostus ja laivan ravintolatarjonta paranee, sanoo St. Peter Linen Suomen toimitusjohtaja Roland Forssell.

Pietarin risteilyjen suosio palaamassa

Tänä vuonna Helsingin ja Pietarin väliä kulkeneet alukset ovat olleet täydempiä kuin vuosiin ja matkustajamäärä on kasvanut lähes 30 prosentilla. Varustamo odottaa noin 600 000 matkustajan rajan rikkoutuvan ennen vuoden vaihdetta.

– Matkustus on elpynyt monen heikon vuoden jälkeen ja teemme voitollisen tuloksen, ennakoi Forssell.

Venäjän talouskriisin ja EU:n Venäjän-vastaisten talouspakotteiden alettua matkustajamäärä laski hieman yli 400 000 matkustajaan, kun varsinkin venäläisturistit jäivät kotiin.

Tänä vuonna risteilyillä on erityisesti saksalaisten määrä lisääntynyt. Saksalaiset lentävät Helsinkiin tai Tukholmaan ja hyödyntävät Venäjän 72 tunnin viisumivapautta, kun Pietariin saavutaan ja lähdetään laivalla.

– Meillä on tehokas myyntiorganisaatio Saksassa ja jokaisella lähdöllä on 300-400 saksalaismatkailijaa, laskee toimitusjohtaja Forssell.

Keskieurooppalaisia on risteillyt Pietariin jopa enemmän kuin kiinalaisturisteja.

Italialaisvarustamo hakee markkinoita Itämereltä

Italialaisella Moby Linellä on 17 matkustaja-alusta, jotka operoivat Italian ja Ranska alueella. Varustamon tavoitteena on laajentua myös Itämeren risteilyliikenteeseen, mikä tulee mahdolliseksi St. Peter Line-varustamon oston myötä.

– Ensi vuonna katsotaan, miten kannattavaksi liikenne kehittyy. Sen jälkeen on mahdollista, että Pietarin liikenteeseen hankitaan myös uutta kalustoa, jatkaa Forssell.

Telakoinnin päätytyttyä huhtikuussa 2017 M/S Princess Anastasia jatkaa arkisin pitkiä risteilyjä, joissa Pietarista lähdettyä alus poikkeaa Helsingissä, Tallinnassa ja Tukholmassa. Viikonloppuisin alus risteilee Helsingin ja Pietarin väliä.