Koe uusi yle.fi

Konkaripoliitikkojen lääkkeet yksinäisyyteen: Kokonaisvaltainen koulupäivä ja tulevaisuuskutsunnat nuorille

A2 Yksinäisyys-ilta onnistui listaamaan toistakymmentä käytännön ratkaisua yksinäisyyteen. Myös keskustelu sosiaalisessa mediassa kävi vilkkaana.

A-teema
Sami Helenius, Vladimir Heiskanen, Raija Viitanen ja Antti Rinne A2-illan vieraana.
Sami Helenius, Vladimir Heiskanen, Raija Viitanen ja Antti Rinne A2-illan vieraana.Yle

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, että ratkaisuja löytyy, kun niitä mietitään, summasi A2 Yksinäisyys-illan vastaava tuottaja Marko Krapu heti suoran lähetyksen jälkeen.

Yksitoista vierasta keskusteli yksinäisyydestä puolentoista tunnin ajan.

Myös yleisö sai uuden mahdollisuuden osallistua lähetykseen, kun suoran lähetyksen aikana kuultavista ratkaisuehdotuksista päästiin äänestämään Yle Uutisten verkkosivujen kautta.

Vanhanen etsi vastauksia somessa

Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) oli perehtynyt aiheeseen keräämällä näkökulmia viikon ajan sosiaalisessa mediassa.

– Kohtaamisen tarve on suuri. Kotipalveluun liittyen voisi olla velvoite, että keskustellaan silmätysten ainakin kymmenen minuuttia, Vanhanen sanoi.

– Keskustanuoret esittivät idean tulevaisuuskutsunnoista, jonne kutsuttaisiin sekä tytöt ja pojat ja käytettäisiin päivä tai kaksi läpivalaisemaan nuoren elämäntilanne ja koulutusnäkymät.

Rinne ja kokonaisvaltainen koulupäivä

Pastori ja toimittaja Hilkka Olkinuora siteerasi onnellisuusprofessori Markku Ojasta.

– Ykkösneuvo: ole rohkea, katso toista silmiin ja pysähdy tervehtimään. Toinen: auta muita. Kolmas: kohtuullinenkin kelpaa. Että murskattaisiin täydellisten vaatimusten yhteisö, jossa halutaan elää, hän luetteli.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toi keskusteluun konkreettisen ehdotuksen kokonaisvaltaisesta koulupäivästä.

– Olisi järkevä järjestää koulupäivä niin, että sen päätteeksi on mahdollisuus harrastaa ja liittää siihen harrastuslupaus myös köyhien lapsille.

Illan aikana mainittiin myös pysyvämmät hoitosuhteet terveyspalveluissa, vertaisryhmät ja vapaaehtoistyö, järjestötoiminta ja parempi tiedonkulku sosiaali- ja terveyshuollon eri toimijoiden välillä.

Yksi ehdotus ylitse muiden

Rinteen ehdotus nousi yleisön suosikiksi ja sai 14 prosenttia äänistä. Suosittuja ehdotuksia olivat myös muotibloggaaja Jenni Rotosen ”anna aikasi yksinäiselle” ja jääkiekkoilija ja teknisen työn opettaja Sami Heleniuksen neuvo ”kysytään säännöllisesti mitä kuuluu”.

Lääketieteen opiskelija Vladimir Heiskasen ehdotus sosiaalisten taitojen kursseista ja Vamos Nuorisotyön Ville Koikkalaisen ”vähennetään yksilökeskeisyyttä” keräsivät ääniä. Sen sijaan Matti Vanhasen ja keskustanuorten idea tulevaisuuskutsunnoista ei innostanut kuin neljää prosenttia äänestäjistä.

Äänestykseen osallistui 1 542 äänestäjää ja ääniä annettiin yhteensä 3 148. Äänestyksen tarkoituksena oli palauttaa mieleen, minkälaisia ratkaisuehdotuksia ohjelmassa esitettiin, ennemmin kuin esittää tuloksia lopullisena tietona ehdotusten suosiosta.

Ratkaisuja A2-klubilla ja somessa

Ohjelman ratkaisuryhmäkin uusiutui. Tällä kertaa yksinäisyyden lääkkeitä pohdittiin Oulun aluetoimituksen A2-Klubilla. Ratkaisuryhmässä istuivat Lähirähinä-korttelitoimintaa vetävät Anu ja Timo Perälä sekä psykologi Jussi Tukiainen.

A2-klubit kokoontuivat 12 paikkakunnalle ympäri Suomen.

A2 Yksinäisyys-ilta herätti vilkasta keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. #a2ilta oli illan suosituin tunniste ja monet yhteisöt lähtivät mukaan keskusteluun omilla ratkaisuehdotuksillaan.

Joka neljäs koki saaneensa apua

A2 Yksinäisyys-illan Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan joka neljäs koki saaneensa apua yksinäisyyteen, eniten ystäviltä, perheeltä ja sukulaisilta. Harrastukset olivat auttaneet puolta vastaajista ja julkiset palvelut, työtoverit sekä järjestöt noin vajaata kolmannesta.

Sosiaalisen median käyttäjistä viidennes koki kyselyn mukaan somen vähentäneen yksinäisyyttä. Kuusi prosenttia koki sen lisänneen yksinäisyyden tunnetta.

Katso A2 Yksinäisyys-ilta tästä linkistä.