1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kanoja tappava lintuinfluenssa lähestyy Suomea – Evira suosittelee siipikarjan pitämistä sisätiloissa

Suosituksella pyritään estämään siipikarjan ja luonnonvaraisten vesilintujen kontaktit, koska vesilinnut saattavat kantaa kanoille tappavaa H5N8-virusta. Suomea lähin virushavainto tehtiin tänään Ruotsissa.

Kuva: Yle / Mari Latva-Karjanmaa

Useissa Euroopan maissa on todettu linnusta lintuun leviävää influenssaa aiheuttavaa H5N8-virusta. Erityisesti kanoille tappavaa tautia on esiintynyt luonnonlinnuissa ja siipikarjassa.

Tautitapauksia ei vielä ole raportoitu Suomessa, mutta on mahdollista, että luonnonlinnut jo nyt kantavat virusta. Luonnonlinnut saattavat kantaa siipikarjalla tappavaa virusta myös oireettomana, kertoo maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Katri Levonen.

Kanoja tappavaa virustyyppiä on tavattu Ruotsissa

Keskiviikkona Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira antoi suosituksen, jonka mukaan siipikarja ja lemmikkilinnut tulisi nyt pitää sisätiloissa. Suosituksella on tarkoitus välttää siipikarjan ja luonnonlintujen kontaktit mahdollisen viruksen leviämisen estämiseksi.

Suomea lähin H5N8-lintuinfluenssatapaus raportoitiin keskiviikkona Ruotsissa, jossa telkän on vahvistettu kantaneen virustyyppiä. Ruotsissa epäillään lisäksi, että virusta olisi Helsingborgin ulkopuolella munintakanalassa.

H5N8-virus ei toistaiseksi ole aiheuttanut ihmiselle oireita

Ihmiselle tartuntariski nyt Euroopassa leviävässä H5N8-viruskannassa on lähes olematon. Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Katri Levosen mukaan tämän viruskannan ei tiedetä aiheuttaneen ihmiselle oireita. Vaarana on kuitenkin, että viruskannat voivat muuntua, koska influenssavirus on muuntautumiskykyinen.

Jos esimerkiksi eläin kantaa kahta eri virustyyppiä, vaihtavat virukset informaatiota keskenään ja tuloksena voi syntyä uusi virustyyppi.

Levosen mukaan H5N8-virus voi tarttua luonnonlinnuista siipikarjaan, jos linnut ovat kontaktissa. Virus voi tarttua linnusta lintuun myös ulosteen mukana.