1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauko-ohjattavat lennokit

DN: Ruotsin merivoimat lähellä ampua alas tuntemattoman ilma-aluksen

Ruotsalaissotilaat odottivat kovilla patruunoilla ladatut aseet käsissään ampumiskäskyä.

kauko-ohjattavat lennokit
Ruotsin erikoisjoukot harjoituksissa Gotlannissa marraskuussa 2015. Raskaasti aseistautuneita sotilaita havumetsässä.
Ruotsin erikoisjoukot harjoituksissa Gotlannissa marraskuussa 2015.Jimmy Croona / Försvarsmakten

Kauko-ohjattavat lennokit ovat häirinneet Ruotsin merivoimien suurta sotaharjoitusta, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Lehden tietojen mukaan yksi tai useampi lennokki seurasi sotaharjoitusta jopa niin tiiviisti, että joukot saivat käskyn ladata aseet kovilla ammuksilla, jotta tunkeilijat olisi ammuttua alas. Ampumiskäskyä ei kuitenkaan annettu.

Lennokki havaittiin, koska siinä oleva tunnistusvalo oli nähtävissä pimeässä.

Lehden mukaan jotkin harjoitustoiminnot keskeytettiin ja toisia myöhennettiin.

Ruotsin puolustusvoimat vahvistaa tapauksen, mutta ei anna asiasta lisätietoja.

Ruotsin merivoimien suurin vuosittainen sotaharjoitus Swenex päättyi tänään keskiviikkona. Harjoitukseen osallistui noin 2 000 sotilasta. Harjoitusmaastoina olivat alueet Tukholman ja Västervikin välillä, Gotlannin saari sekä merialueet.

Ei ensi kerta

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun tunnistamattomat lennokit seuraavat ruotsalaisten sotilaiden harjoituksia. Dagens Nyheterin tietojen mukaan sama on tapahtunut ainakin kaksi kertaa aikasemminkin.

4. kesäkuuta lennokit seurasivat Ruotsin ja Yhdysvaltain Baltops-yhteisharjoitusta Utön saarella Tukholman eteläpuolella. Kyseessä ei siis ole Ahvenanmaan saaristoon kuuluva Utö.

Syyskuun alussa lennokki ylitti Hagshultin lentotukikohdan, kun Ruotsin ilmavoimilla oli käynnissä ilmasotaharjoitus. Tämäkin välikohtaus johti toiminnan väliaikaiseen keskeyttämiseen, Dagens Nyheter kertoo ja Ruotsin puolustusvoimat vahvistaa asian.

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan lennokit voivat olla suurvallan Ruotsille lähettämä signaali, jolla halutaan kertoa ulkovaltojen kykenevän seuraamaan Ruotsin puolustusvoimien tekemisiä yksityiskohtaisesti.

Lue seuraavaksi